Европа няма достатъчно политическа воля да откаже на САЩ

В петък стана известно за обръщението на германски делови кръгове към правителството на Германия с молба за избягване на икономически санкции против Русия, защото това ще се отрази негативно върху икономиката на самата Германия.

Членките на Европейския съюз ще се постараят да избегнат въвеждане на икономически санкции против Русия, смята ръководителят на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия Фьодор Лукянов.
САЩ и Европейският съюз не признаха присъединяването на Крим към Русия и въведоха санкции срещу редица руски чиновници, бизнесмени и компании. Москва окачестви това като „неприемливо и неконструктивно”. САЩ, чийто стокооборот с Русия е много по-малък от този на Европейския съюз, разчитат да убедят европейските си колеги да ожесточат санкциите, въпреки липсата на единство по въпроса в самата Европа.
Лукянов смята, че заплахата от санкции е свързана до голяма степен не със сегашното положение в югоизточна Украйна, а с предстоящите там президентски избори на 25 май:
– Това е натиск с цел Русия поне някак да признае тези избори.
Отговаряйки на въпроса – до колко новите санкции ще ударят по руската икономика? – Лукянов каза, че всичко ще зависи от същността на посочените санкции:
– Засега Европа избра един на пръв поглед ефикасен, но всъщност заобикалящ път. Европейският съюз състави списък на лица, върху които се разпространяват санкциите, и постепенно го разширява. Това разширяване ще стигне за още няколко етапа санкции. Всъщност, това са символични неща. Засега Европа, съдейки по всичко, ще се ограничи само с това, поне на следващия етап. От американска страна са възможни и по-сериозни икономически санкции.
Експертът отбелязва, че конфликтът вече е прекрачил границите на украинските събития и сега за САЩ е принципно важно да променят позицията на Русия като цяло по редица геополитически въпроси. И затова Вашингтон и занапред ще натиска върху своите европейски партньори:
– Европа по всякакъв начин се старае да си запази икономическите интереси, но, ако конфликтът се задълбочи, тя няма да може дълго да протака, защото няма достатъчно политическа воля да откаже на САЩ.
Междувременно, канцлерът Ангела Меркел в петък след среща с президента Барак Обама във Вашингтон каза, че Европейският съюз е готов да прилага санкции против руската икономика. Но, подчерта тя, това не е задължително да съвпада с желанията на европейските страни.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_05_03/Evropa-njama-dostatchno-politicheska-volja-da-otkazhe-na-SASHH-9151/