Европа изисква от Украйна да се избави от екстремистите

Външните министри на Германия, Франция и Полша изискаха от Украйна да се избави от екстремистските групировки и да разследва проведените от тях актове на насилие, съобщи телевизия „Россия1”. Франк-Валтер Щанмайер, Лоран Фабиус и Радослав Сикорски отправиха съвместно изявление. По тяхно мнение, без изкореняването на екстремизма, не може да става и дума за евроинтеграция на Украйна. Неформалната общност на външните министри на Германия, Франция и Полша бе учредена през август 1991 година във Веймар. Като гаранти на прекъснатото споразумение между Янукович и опозицията, Щанмайер, Фабиус и Сикорский могат да се разглеждат и като бащи-осиновители, и в същото време, като пленници на украинската политическа аномалия. От „Веймарския триъгълник” сигналите бяха разнообразни.  „Ние трябва да подкрепим украинските власти, и в същото време да продължим диалога с Русия, – поясни външният министър на Франция Лоран Фабиус”.

„100 години след началото на Първата световна война, 75 след началото на Втората и 70 години след нейния край , а също и 25 години след края на „Студената война” – през този век няма място за променяне на границите, което може да доведе до нови конфликти”,- обясни германският външен министър Франк-Валтер Щанмайер.

„Ако лично мен питате, като външен министър, то аз мога да си представя форми на по-тясно сътрудничество в рамките на съвета НАТО-Украйна. Но възможност за пълноценно членство не виждам”, – откровеничи Щанмайер.

В същото време, Генералният секретар на НАТО Расмусен днес потвърди, че алиансът има намерение да разшири потенциала на блока на Изток. За Полша, по думите на външния министър Скорски, това не е достатъчно. „Бихме били напълно доволни, ако на територията на нашата република имаше две тежки пехотни бригади на НАТО”, – поясни Сикорски.

Повече танкове и самолети – все пак доста странно решение за мотивиране на Русия за диалог. Сигналите, трябва да признаем, в голямата си част са непонятни и загадъчни, коментира руска телевизия.