Евразийския съюз започва да функционира от 1 януари 2015г.

Евразийския съюз започва да функционира от 1 януари 2015г.

Публикувано от:

На 1 януари 2015 г. светът ще се събуди с нова международна организация, обхващаща огромното пространство от Брест до китайската граница. На тази дата Митническият съюз ще се прероди в Евразийски икономически съюз (ЕАИС). Към трите държави основоположници — Беларус, Казахстан и Русия, ще се присъединят още Армения и Киргизстан. В Ереван вече ратифицираха договора за присъединяване към съюза, а в Бишкек това ще стане всеки момент.

Икономическата интеграция между бившите съветски републики е неизбежна в момент на глобализация. Идеята за обединение на силите в различни области витаеше отдавна. За първи път тя бе лансирана от президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев през 1994 г. — само три години след разпадането на Съветския съюз. Той предложи на Русия и на всички бивши съветски републики нов модел на интеграция при запазване на политическата независимост — Евразийски икономически съюз. Тогава — в момент на подем на центробежните процеси, идеята изглеждаше твърде революционна. Всяка от новообразуваните държави се стремеше да покаже своята самостоятелност, независимост и сила. Много скоро обаче разбраха, че истинската сила е във взаимодействието и взаимното допълване на икономиките, които от десетилетия бяха функционирали заедно.

Създаването на ново икономическо обединение предвижда свободно движение на стоките, услугите, работната ръка и капитала. Някои изказват идеи за въвеждане на обща валута, но експертите съветват да не се бърза и да не се изпреварват събитията. Според тях на този етап е по-разумно да бъдат заздравени националните валути на страните, влизащи в ЕАИС.

Реалният процес на интеграция на страните на постсъветското пространство започна в края на 90-​те години. На26февруари 1999 г. Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан подписаха Договор за митнически съюз и единно икономическо пространство. Без да фиксира срокове, документът предвиждаше премахване на митническия контрол на границите между републиките, формиране на обща икономическа политика, съгласуване на социалните мерки.

На 10 октомври 2000 г. бе създадено Евразийското икономическо съдружество (ЕврАзИС), като договорът за него влезе в сила на 30 май 2001 г. В състава на ЕврАзИС влязоха Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан. През 2006 г. към него се присъедини Узбекистан, а две години по-късно го напусна. През 2002 г. статут на наблюдатели получиха Украйна и Молдова, а през 2003 г. — Армения. От декември 2003 г. ЕврАзИС има статут на наблюдател към Общото събрание на ООН. През 2006 г. на среща на държавните лидери на Русия, Беларус и Казахстан в Сочи бе решено в рамките на ЕврАзИС между трите страни да бъде създаден Митнически съюз (МС). Три години по-късно вече бе подписан Договорът за Митническия кодекс и редица други документи, необходими за функционирането на МС, което официално е факт от 1 юли 2011 г. Оттогава всички митнически формалности са изнесени на външните граници на трите страни.

Същевременно от 2009 г. те вече работеха по изпълнение решението на президентите по утвърждаване План за действие по формиране на Единно икономическо пространство (ЕИП). Така от 1 януари 2012 г. в действие влезе пакет от 17 базови споразумения за функционирането на ЕИП. На 29 май 2012 г. в Астана тримата президенти одобриха план за работа по подготовката на Договор за ЕАИС, който бе подписан през май т.г. От Нова година ЕАИС официално ще заеме мястото си сред останалите световни икономически обединения. Планирано е Единният финансов регулатор на ЕАИС да започне работа след 10 години, като централата му ще се намира в Алма-Ата. Територията на ЕАИС надхвърля 20 млн. кв. км, а населението е около 170 млн. души./Вgnews