Дядо Добри: Пазете си душите

Дядо Добри: Пазете си душите

Публикувано от:

Дядо Добри: “Пазете си душите, дяволът вече живее в хората, приказва чрез тях мазно, за да може да привлече душите. Пазете се! Няма ли вяра – сте загубени!”

Днес Дядо Добри – Светецът от Байлово – става на 101 години!

И на 101 той продължава все така всеотдайно да дава на околните единственото си богатство – доброта, човещина, пише “КРОСС”. И на тази преклонна възраст той може да бъде забелязан от време на време из столичните улици в търсене на щедри хора за изпълнение на богуогодна кауза.

Добри Добрев, или както всички го познават като Дядо Добри, е роден през 1914 година в с. Байлово, което е известно като родното място и на друг голям българин – Елин Пелин. Настоящият дом на дядо Добри е на няколко крачки от дома-паметник на съселянина му Елин Пелин.

Дядо Добри има четири деца, надживял е две от тях. Сега една от дъщерите му се грижи за него.

Добрият старец не желае известност и не иска да разгласява подробности от битието си. За него е достатъчно, че го знаят като добрякът, който събира пари и ги дарява за български черкви и манастири.

От десетилетия събира пари за възстановяване на храмове из цяла България.

Дядо Добри обаче не е просяк. Той не разчита непознати да спасят плътта му, а иска той да спаси душите им. Не може да бъде наречен просяк човек като него, който е забравил нуждите си и събира пари за възвишена мисия, далечна от материалните облаги.

Да дариш за храм означава да дариш за поколенията, за вярата в по-благочестивото бъдеще, за изграждането на човеколюбиви българи. Това разчита, че прави дядо Добри без да търси благодарност и признание.