Дядо Антоний при руския патриарх за юбилея му

Кирил навърши 70 години, не иска цветя, а дарения за църковна болница

Западният и Североевропейски митрополит Антоний възглави делегацията от България, поканена за честванията на 70-годишния юбилей на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Дядо Антоний е съпровождан от Негово преосвещенство русенския митрополит Наум и от настоятеля на руската църква у нас архимандрит Филип. Тържествата във връзка с юбилея на Кирил започнаха в Москва още на 18 ноември.

По случай годишнината президентът на Русия Владимир Путин го награди с почетния орден „За заслуги пред Отечеството“ I степен и за „активна просветителска и миротворческа дейност, насочена за укрепването на дружбата между народите“. Патриархът получи поздравления и от лидерите на мюсюлманските общности, и от юдеите. Членовете на Светия Синод към Руската православна църква връчиха на Негово Светейшество църковния орден „Свети апостол Андрей Первозванец“ за труда му за благото на Църквата. С божествена литургия в най-големия храм в руската столица – на Христос Спасител, бе отбелязана годишнината. На нея присъстваха главите и представителите на много от православните църкви. В Патриаршеския музей на църковното настоятелство в храма „Христос Спасилел“ бе открита изложба, посветена на юбиляра, под надслов „Синът на Църквата“. Самият патриарх Кирил посрещна топло и радушно в Синодалната резиденци в Даниловския манастир журналистите, които отразяват неговата дейност и православието. „Журналистът е длъжен да отстоява доброто“, подчерта патриархът. Негово Светейшество се срещна и с представителите на православните църкви, съобщи „Интерфакс-Религия“. В навечерието на юбилеят си Кирил изрично е помолил настоятелите на столичните храмове да не му подаряват цветя, а вместо това да дарят средства за Московската църковна болница „Св. Алексей“.

На божествената литургия участваха представителите и предстоятелите на петнадесет местни православни църкви, както и делегации от Антиохийската, Константинополската, Румънската, Българската и Гръцката. Там бяха Сръбският патриарх Ириней, Иерусалимският Теофил III и католикос-патриарх на Грузия Илия II.

Готвачът на Кремъл лично приготви торта на патриарха. Виктор Беляев е работил повече от 30 години като главен готвач в Кремъл. Кулинарният шедьовър бе връчен на Кирил вчера.

Цял ден централните тв канали в Русия излъчваха филми за главата на църквата. „Никога не съм молил Бога да стана патриарх. Винаги съм го молил да имам правилен избор. Защото един ден Всевишният ще ме попита дали съм посетил болен, дали съм му подал парче хляб“, споделя Патриархът на Русия. Малко преди полунощ по канала „Россия – 1″ се състоя и премиерата на дългоочаквания филм „Патриархът“.

Автор: Оля Ал-Ахмед,  standartnews.com