Държавeн Руски музей

 

Държавният Руски музей е първият в страната държавен музей за руско изобразително изкуство, създаден през 1895 г. в Санкт

Държавният Руски музей е първият в страната държавен музей за руско изобразително изкуство, създаден през 1895 г. в Санкт Петербург с Указ от император Николай II в памет на родителя си – император Александър II.

Това е уникално хранилище за художествени ценности, известен реставрационен център, авторитетен научно-изследователски институт, един от най-големите центрове за културно-просветителска работа, научно-методически център на художествените музеи в Руската Федерация, който ръководи дейността на 260 художествени музеи в Русия.

Колекцията на Руския музей наброява над 400 000 експоната и обхваща всички исторически периоди и тенденции в развитието на руското изкуство за повече от 1 000 години: от X до XXI век. Основната експозиция е разположена в Михайловския дворец и крилото на Беноа.

На официалния сайт на музея вие можете подробно да изучите историята му, да видите някои експонати и да разберете повече за колекциите.

.