Държавният департамент: От Русия зависи решаването на ключови международни проблеми

САЩ не отрича, че Русия е важен играч на световната сцена, от който зависи решаването на ключови международни проблеми. Това подчерта на редовен брифинг за журналисти заместник-началникът на пресслужбата на държавния департамент на САЩ Мари Харф.

Тя бе помолена да уточни смисъла на изказването на президента Барак Обама, който на пресконференция в Хага нарече Русия „регионална държава”, която не представлява заплаха номер 1 за безопасността на САЩ.  Харф отговори, че държавният глава на САЩ се е изказал в смисъл, че епохата на студената война и блоковото противопоставяне между Изтока и Запада са останали в миналото, че идеологическите противоречия от онези времена между Москва и Вашингтон вече не съществуват.”Днес се намираме в друга ситуация. Това не е студена война. И да… Русия е важен играч”, призна Харф.

Тя допълни, че Русия и САЩ, въпреки разногласията относно ситуацията в Украйна, продължават плодотворното си сътрудничество с цел регулиране на ядрения проблем на Иран и вътрешния въоръжен конфликт в Сирия. Тя изрази надежда, че това взаимодействие ще продължи, предаде ИТАР-ТАСС.