Държавният департамент на САЩ поставя рекорд след рекорд. По необразованост

Не, все пак Задорнов е прав по отношение на американците. Разбира се, не всички. Но ето, че американският елит редовно предизвиква пристъпи на смях, сменящи се с дълбока озадаченост и опити за отговор на въпроса – наистина ли хората, които приемат решенията в САЩ са толкова деградирали , или така ловко се преструват, преследвайки целите си?

Обама с проведения само в неговата глава референдум в Косово е вече история. Сега е ред на неговите най-близки сътрудници. Ето например, посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет посети Одеса на 11 април, непосредствено след 70-тата годишнина от освобождаването на града от нацистите, където се умили при вида на техниката от Втората Световна война. „Аз лично се трогнах като видях как празнуват тук 70-тата годишнина от освобождаването на Одеса. Приятно ми бе да видя някои американски камиони, които тогава са били предоставяни на Украйна“. Господин посланикът някак си е запомнил, че САЩ е предоставяла техника на СССР за борба срещу Хитлер, но не е запомнил, че тогава държава Украйна не е имало.

Известният сред дипломатите Джим, пардон, Джон Кери, Държавният секретар на САЩ, също се отбелязва в разговор със Сергей Лавров. Като обвини Русия в използването на войски в Източна Украйна, в отговор на молбата на Лавров да предостави доказателства, Кери заяви, че в Луганск и Донецк са разположени войници, „въоръжени с руско оръжие и облечени в същата униформа, която носеха руските войници в Крим“. Да оставим настрана фразата за руските войници в Крим, но кой да му обясни, че руското оръжие се използва в цял свят. И, между другото, дори американските войници в Ирак предпочитаха руските „калашници“ заради тяхната надеждност. Може Кери и тях да мисли за наши. Нямаме нужда от такова добро.

А заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд скоро съобщи пред изумената общественост, че животът в Украйна става все по-добър с всеки изминал ден, а в Крим всички бедстват и гладуват. И тя знае за това от достоверен източник, защото е прочела за ситуацията в социалните мрежи. Защо никой не е обяснил на госпожата за статистиката, така остана неизвестно.

Същото се отнася и за официалния представител на Държавния департамент Джейн Псаки, която е готова да проведе пресконференция, без изобщо да знае каква е същността на предмета, който се обсъжда. Както се случи при обсъждане на ситуацията за газа и украинския дълг към Русия.

„Вие знаете, че природният газ идва от Западна Европа, през Украйна, в Русия,- изуми тя журналистите, а когато те онемяха, се поправи,- О, извинете, обратното: от Русия, през Украйна, в Западна Европа, и ние искаме част от този газ да може да се върне в Украйна“.

Остава само да се надяваме, че ръководителят на ЦРУ Джон Бренан, който тайно и под чуждо име посети Киев в събота, където се срещна с ръководителите на силовите структури, е образован малко повече. А Киев ще се раздроби отвътре, ако Бренан обърка историята с география. Но нали киевските управници за нищо на света не биха спорили с толкова високопоставен гост, дори и за най-малката подробност.