Държавната дума е прекратила сътрудничеството си с турския парламент

Държавната дума е прекратила сътрудничеството си с турския парламент, но междупартийните контакти между партия „Справедлива Русия“ и политически сили в Турция ще се поддържат, съобщи заместник-председателят на долната камара Николай Левичев (Справедлива Русия), предаде „Взгляд“ в понеделник (7 декември).

„Сътрудничеството между руски и турски парламентаристи на официално ниво бе прекъснато. Но междупартийните контакти между „Справедлива Русия“ и политически сили в Турция ще продължат“, цитира думите му РИА „Новости“.

По думите на Левичев, Държавната дума е прекратила сътрудничеството си с парламента на Турция като държавен орган. „Но турските депутати са представители на народа, а турският народ не е наш враг. Не слагаме знак за равенство между тях и официална Анкара, което бе подчертано в обръщението към Федералното събрание на руския президент Владимир Путин“, каза Левичев.

Той отбеляза, че партията „Справедлива Русия“ е установила конструктивни взаимоотношения с множество сили в Близкоизточния регион.

„Например, с турските, сирийските и иракските кюрди. Ще продължим да си сътрудничим с тях на международната арена. Вероятно ще провеждаме и двустранни срещи“, добави депутатът.

„Ердоганите“ идват и си отиват, а многовековните взаимоотношения между народите на Русия и Турция трябва да се запазят завинаги. В наши дни именно от способността на здравомислещите политици, въпреки всички противоречия, да намират допирни точки и да се разбират по най-сложните въпроси зависят и победата над ИД, и възстановяването на стабилността в Близкия изток“, каза той в заключение.

Отношенията между Русия и Турция са в криза, след като на 24 ноември руски бомбардировач Су-24 бе свален от изтребители F-16 на турските ВВС в Сирия, близо до границата с Турция.

Източник: Руски Дневник.