До края на годината броят на бежанците в Европа може да достигне 1 милион души

До края на годината броят на бежанците в Европа може да достигне 1 милион души, обяви началник Генщаба на руските въоръжени сили ген. Валерий Герасимов на международна конференция за Афганистан, цитира bgnes.com. По думите му немалко от сегашните и бъдещите бежанци са именно от Афганистан.
Всеки ден 8000 афганистанци се обръщат към властите на страната за получаване на паспорт за чужбина. „Причината за това е екстремистката идеология, която насилствено се насажда сред населението, продължаващите терористични действия, ниският стандарт на живота“, поясни генералът.
По думите на Герасимов броят на екстремистите в тази страна достига 50 000 души, които са обединени в над 4000 групировки и отряди с различна насоченост. В същото време броят на членовете на групировката „Ислямска държава“ в Афганистан е достигнал 2000-3000 души. Терористите вземат под контрол все повече райони на страната, подчерта генералът.
Броят на жертвите на екстремизма тази година е скочил с 25% и вече надхвърля 3 500 души, а около 7000 души са били ранени или осакатени от действията на всички тези групировки.