Донецка и Луганска области се обединиха в Новорусия

Донецка и Луганска народна република подписаха документ за обединение в състава на „единна държава Новорусия“, съобщава ИТАРР-ТАСС.

Подписването на документа се е случило на 24 май в ресторант „Шахтар Плаза” в Донецк след приключването на конгреса на „народните представители” на Николаевска, Херсонска, Днепропетровска, Донецка, Луганска и Запорожка области.
От името на Донецк документът е подписан от премиера Александър Бородай, а от страна на Луганск – от председателя на републиканското събрание Алексей Карякин.

Според „народния губернатор“ на Донецка област Павел Губарев, в новата държава се планира влизането на още шест области на Украйна: Днепропетровска, Запорожска, Одеска, Николаевска, Харьковска и Херсонска. Отделянето на регионите ще протече както и в Донецка и Луганска области – чрез референдум.

Двете области проведоха референдум на 11 май, след който обявиха независимост от централната власт в Киев. Референдумите и в двете области не са признати от нито една държава.

По-рано на конгреса бе прието решение за създаването на обществено-политическото обединение „Народен фронт“ за обединяване на привържениците на федерализацията.