ДНР получи данни за причастност на украинската армия към разстрела на цивилни в Донбас

Следствието вече разполага с първите достоверни данни за причастността на украинските военни към разстрела на мирното население в с. Комунар, разположено в околностите на Донецк, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на началника на районното отделение на макеевсаката полиция Игор Мирошниченко.

Напомняме, на 23 септември опълченци съобщиха, че край Донецк са открити няколко масови гроба, където по думите на местни жители са били погребани мирни жители, убити от украинските военни.
На 28 септември властите на ДНР съобщиха, че са открили нови масови гробове до мина «Комунарская – 22» около с. Нижняя Кринка и с. Комунар, където до скоро се разполагали частите на Националната гвардия на Украйна, които се намирали в Нижняя Кринка от април до средата на септември.

Съдебно-медицинските експерти са стигнали до единодушно заключение, че жертвите са били зверски измъчвани и убити с изстрел в главата от близко разстояние.

«Показанията на очевидци и резултатите от разследването сочат, че по време на престъпленията в мина «Комунарская – 22» се намирали частите на полтавската милиция (от Полтава), батальон «Днепър-1» и 25-аеромобилна бригада на въоръжените сили на Украйна», поясни Мирошниченко.

Съгласно материалите по делото, 4-ма мирни граждани са били застреляни от ловна пушка и пистолет, предположително Макаров. «Намерихме 15 гилзи с 9мм калибър. Според естеството на раните може да се направи извод, че убитите са били като мишени, а след това са били доубити с контролни изстрели в главата», поясни началникът на полицейския отдел.

Той добави, че в момента на откриването на убитите жертви, труповете им са били с вързани ръце, а телата им обезобразени.

«Тялото на един от убитите успяхме да разпознаем по татуировката. Имаме още два трупа с неидентифицирана самоличност, за тях е предвидена ДНК експертиза», разказа Мирошниченко.
Според него, ще бъде крайно трудно убийците да се привлекат към отговорност за убийството на цивилни граждани, поради което е необходимо да се търси контакт с ръководството на съответните украински силови групировки.

«Именно ръководството е давало тези престъпни указания и то трябва да понесе отговорност. След приключването на разследването, тези лица трябва да бъдат осъдени не в Донецка народна република, а в международния съд», категоричен е той.