ДНР: Опълченците нямат оръжие за поразяване на такъв самолет!

Ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република отрича участие в инцидента с малайзийския Боинг777,това заяви пред Интерфакс член на Съвета за сигурност на непризната република Сергей Кавтарадзе.

По думите му, опълченците не разполагат с оръжие предназначено за покосяване на цели на височина 10 хиляди метра. Те разполагат със зенитно-ракетни комплекси с максимален обхват до три хиляди метра. Кавтарадзе смята, че Боингът е бил покосен от украинските военни сили.

Премиерът на Донецката народна република Александър Бородай заяви, че самолетът е свален от правителствената армия на Киев. Според него, инцидентът е провокация на киевските власти. Още повече, че Киев не за първи път сваля пътнически самолет. Той напомни, че през 2001 година украинската армия свали израелски пътнически самолет, който летял от Израел в Русия.

Освен това премиерът напомни, че Киев е затворил небето над Донецка народна република и Луганска народна република за граждански самолети. Падането на „Боинга“ по-рано е потвърдено официално от властите на Донецка област и съветника на министерството на вътрешните работи на ДНР. „Самолетът падна в района на село Грабово Шахтьорски район“, каза Бородай пред Интерфакс. Територията на авиокатастрофата се намира под контрола на опълченците.

Източник на ИТАР-ТАСС съобщи, че по-рано в четвъртък украинските сили са разположили в района на катастрофата самоходен дивизион на зенитни ракети „Бук“. Той заяви, че в Харков друг такъв дивизион се подготвя за дислокация в района. Също така, източникът поясни, че цели на височина 10 хил. метра могат да бъдат поразени само с оръжие С-300 или „Бук“. Опълченците не разполагат с такъв вид оръжие, докато украинската армия има в наличност такова.