ДНР: Броят на ранените опълченци се увеличи тройно за една седмица

На Великден украинските военни се опитаха да превземат плацдарма край летището в Донецк. В продължение на няколко часа те стреляли с танкове и самоходни оръдия по позициите на опълченците. Няколко души, в това число и двама журналисти са били ранени.

Както съобщават от Донецката информационна агенция, позовавайки се на информация от пресслужбата на министерството на отбраната на ДНР, само за едно денонощие населените места в региона са били обстреляни четири пъти от самоходни артилерийски установки и седем пъти от танкове.

На обстрел са били подложени и районите около донецкото летище, Волво-Центъра, както и населените места Жабунки, Спартак, Ясиноватая, Горловка, Широкино, Набережное и Жабичево.

„В резултат от обстрела са ранени четирима души“, съобщават от пресслужбата. В отбранителното ведомство отбелязват също, че утрото в Донецк е преминало под звуците на канонада, а обстрелът продължава.

Директорът на центъра по травматология в ДНР Александър Отрищенко съобщава, че се е увеличил броят на ранените опълченци в резултат от активизирането на дейността на украинските военни в Донбас.

През последната седмица броят на ранените опълченци на линията за разграничаване се е увеличил тройно. „Ако през тази седмица за едно денонощие са били хоспитализирани 5-6 опълченеца, то вчера при нас постъпиха 15 души. Хората основно са докарвани при нас с огнестрелни рани. Увеличаването на броя на ранените е пряко свързано със зачестяването на обстрела от страна на украинските военни“, заяви Отрищенко, цитиран от Донецката информационна агенция.

Той отбеляза също, че се е увеличил броят на тежко ранените. Така, на 12 април „бяха хоспитализирани двама души, които бяха с откъснати крайници“. „Вероятно по тях са стреляли от ПТУР (противотанкова управляема ракета)“, каза Отрищенко.

По-рано край Донецк в района на Пески под обстрела на украинската армия попаднали двама местни журналисти. В автомобила, в който те пътували се взривил противотанков управляем снаряд, съобщават местни медии.

„По наши данни, единият журналист е контузен, а вторият е тежко ранен“, съобщи представител на министерството на отбраната на ДНР.

Той отбеляза също, че по обяд е бил планиран оглед на местопроизшествието, но представителите на ОССЕ в момента не желаят да посетят района заради продължаващите бойни действия.

„Ако успеем да убедим представителите на ОССЕ, то ние ще посетим мястото, където е станал инцидента“, добави представителят на военното ведомство.

В същото време, МИС на Русия подготвя поредния конвой за изпращане на хуманитарна помощ в Луганск и Донецк. Тази колона ще бъде 24-та поред. От август миналата година в Новорусия са доставени повече от 30 хил. тона жизненоважни хуманитарни стоки. Ръководителят на МИС на Русия Владимир Пучков съобщи, че дейността на руското министерство е позволило да бъде избегната хуманитарна катастрофа в Донбас.