Днес Юрий Гагарин щеше да навърши 82 години

Днес, на 9 март, първият космонавт в света Юрий Гагарин щеше да навърши 82 години.

Юрий Алексеевич Гагарин е роден на 9 март 1934 година в селцето Клушино, западно от Москва. От дете той е много целеустремен. С отличие завършва училището, след това Саратовския индустриален техникум. Още като студент постъпва в аероклуба и именно тогава решава твърдо да свърже живота си с авиацията.

Събитията в живота на Гагарин се развиват стремително: военното авиационно училище в Оренбург, службата в една авиационна част в Задполярието и най-после зачисляването в първия отряд на космонавтите през 1960 година. Тогава Гагарин не знае, че ще стане човек номер 1 в космическото пространство.

На 12 април 1961 година от космодрума Байконур в земната орбита е бил изведен първият в света космически кораб-спътник „Восток” с Гагарин на борда му. 108 минути продължава неговият полет около Земята…108 минути, които определят и целия му живот и като че ли по-нататъшното развитие на световната космонавтика.

Гагарин загива на 27 март 1968 по време на тренировъчен полет. Неговата смелост покори целия свят, а знаменитата му усмивка беше олицетворение на несъкрушимия дух на руските космонавти.

Днес в Санкт Петербург ще се проведе флашмоб и премиера по случай рождения ден на Гагарин. В небето ще бъде изстреляна ракета с надпис „Гагарин“ и 82 оранжеви балона, след което участниците в акцията ще се построят във формата на думата „Гагарин“.