Днес приключва самита на БРИКС, има резултати

Днес в град Форталеза (Бразилия) приключва самита на БРИКС, лидерите на петте бързоразвиващи се страни от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) подписаха Форталезката декларация и редица споразумения, съобщи „Вести 24“.

Също така, страните се споразумяха за създаването на собствена обща банка, която ще бъде своеобразна алтернатива на МВФ. Новата банка за развитие ще е с капитал от 50 млрд. долара. Също така се учреди резервен фонд за спешни реакции при валутни кризи от 100 млрд. долара.

На пленарното заседание Владимир Путин заяви, че новата банка и валутния пул ще помогнат на страните от „петорката“ да станат по-малко зависими от финансовата политика на западните държави.

“Искам да подчертая, че всички планове, които бяхме набелязали миналата година са реализирани. Имам предвид, преди всичко, нашите планове за създаването на новата Банка за развитие и Пула за условни валутни резерви на страните от БРИКС“, обяви Владимир Путин.

Освен това, руският президент предложи да бъде учредена Енергийна асоциация БРИКС. Той подчерта, че това ще позволи да бъде създадена Резервна енергийна банка и Институт по енергийна политика, а значи – да бъде укрепена енергийната сигурност на страните участнички в самита.

Както вече стана известно, централния клон на новата банка ще бъде разположена в Шанхай, а президентът й ще бъде представител на Индия. След приключването на официалната част, руският президент Владимир Путин се срещна с премиера на тази държава. Политиците са изразили взаимно удовлетворение относно развитието на двустранните отношения.

Напомняме,днес приключва обиколката на Владимир Путин в Латинска Америка.