Детската смъртност в Русия е намаляла с 13,2 % през последното шестмесечие

Нивото на детската смъртност през първото полугодие на 2015 г. е достигнало 6,6 на хиляда родени здрави деца и се е понижило с 13,2 % в сравнение с миналата година. Това съобщиха от пресслужбата на руското министерство на здравеопазването, позовавайки се на изявление на зам.-директора по научна работа към Научния център по акушерство, гинекология и перинатология „В.И. Кулаков“ Дмитрий Дегтярев.

„Детската смъртност се е понижила от 8,6 на 1000 родени здрави деца през 2012 г. до 7,4 през 2014 г. През първото шестмесечие на 2015 г. тенденцията на понижаване на този показател се е запазила, като той е достигнал 6,6 %, което е по-малко с 13,2 % от показателя от миналата година“, отбеляза Дегтярев.

Той подчерта, че смъртността сред децата зависи в голяма степен от социалните фактори. Така, през 2013 г. 23,5 % от починалите деца в стационара под една година, 14,8 % – в домовете им, което в голяма степен свидетелства за късното обръщане на родителите за медицинска помощ. Също така за смъртността сред децата се влияе и от множество външни причини: алкохолизма и наркоманията сред родителите, отказа на бременните от женски консултации и наблюдение, недостатъчните грижи за детето, в частност неправилно хранене и грижи.