„Десен сектор“ превзе храм в Западна Украйна

През нощта на 26 декември едновременно бяха превзети два храма в Ровенска епархия на Украинската Православна Църква (УПЦ). В единия от тях нахлули екстремисти от „Десен сектор“, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от УПЦ.

„В село Бадовка бойци със здраво телосложение от „Десен сектор“ счупиха катинарите и нахлуха в храма. Инициатор на превземането на храма в с. Птичя е благочинният на Киевския патриархат в Дубенски район Игор Загребелни“, се казва в съобщението на УПЦ.

Разколниците също така се опитали да превземат и храма в с. Повча, но миряните успели да го предотвратят.

Седмица преди това Синодът на УПЦ изпрати писмо до украинския президент Петро Порошенко с молба да „бъде осигурено надеждно и безпристрастно разследване на разграбването и превземането на църкви“.

Преди това, писмо до Порошенко отправи и Митрополит Донецки и Мариуполски Иларион, в което се съдържаше молба да бъде взето под личен контрол разследването на грабежа в Донбас от военни на Националната гвардия на женския Свети-Иверски манастир на УПЦ от Московския Патриархат.

През нощта на 18 декември на територията на манастира нахлули 10 въоръжени лица с военен камион, представящи се за бойци от Националната гвардия. Военните заключили монахините и пазачите, като им взели телефоните и личните документи, и след като застреляли кучето-пазач, ограбили епархиалната резиденция: откраднали всички ценни предмети и икони.

„Бе извършен акт на мародерство, грабеж и насилие над украински граждани от страна на украински военни, а най-страшното е грехът на светотатството: посегателството срещу православната светиня – действащия скит на женския Свето-Иверски манастир, пазен от две беззащитни възрастни монахини. И как сега да определим случващото се днес и какво да отговорим на хората, задаващи въпроса, как  е възможно това да се случи?“, се казва в обръщението на митрополита, поместено на официалния сайт на епархията.