Депутат от Държавната дума: На Обама е необходима ядрената сделка с Иран за натиск върху Русия

Ратифицирането на споразумението с Иран е необходимо за конгреса на САЩ за това да покаже на европейците пример за натиск, който може да се използва срещу Русия, премахвайки основния играч не само на политическата сцена, но и на петролния пазар.

Това заяви пред „Известия“ заместник-председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Леонид Калашников, коментирайки изказванията на държавния секретар на САЩ Джон Кери на 11 август на специалното мероприятие, организирано от информационна агенция Reuters, предаде ТАСС.

„Към изявленията на Държавния департамент трябва да се отнасяме по два начина: от една страна, всички ние си спомняме доказателствата, които високопоставените ръководители размахваха, когато трябваше да оправдаят интервенцията си в Ирак, а от друга страна, държавният секретар заяви и за скритата си мечта, която САЩ в момента реализира с помощта на европейските си партньори, а именно – изолиране и натиск върху Русия. Решението по Иран и изходът от тази 30-годишна криза ще бъде пример за това по-нататък да бъдат убеждавани европейските партньори (при необходимост) за натиск върху Русия на принципа „ето вижте какво направихме с Иран, защо да не сторим същото и с Русия“. Като например, да се забрани купуването на петролни продукти от Русия“, заяви Калашников.