Депутатите от руската Държавна дума приеха Декларация във връзка с изострянето на ситуацията в Украйна

Москва. Днес, в сряда, депутатите от руската Държавна дума обсъдиха и приеха Декларация във връзка със ситуацията в Украйна, съобщава ИТАР-ТАСС. Документът е адресиран до западните политици и ги призовава да не се намесват във вътрешните работи на суверенна държава, а също така и до украинската опозиция с молба да се откаже от насилието.

Проектът на декларацията е подготвен по предложение на председателя на Държавната дума Сергей Наришкин. Руските парламентаристи отбелязват, че за случващото се в Киев вина има не само опозицията, но и изказващите се на нейните митинги западни политици.

„Думата призовава чуждестранните политически кръгове, които, нарушавайки нормите на международното право, се намесват във вътрешните работи на суверенна Украйна, да престанат да съдействат за по-нататъшната ескалация на конфликта”, – се казва в декларацията. По-нататък се посочва, че руският парламент е готов да активизира взаимодействието си с Върховната Рада на Украйна, различните й фракции, поддържащи развитието на руско-украинското партньорство.

„Ние поддържаме законно избраната украинска власт, а също така призоваваме всички страни за диалог и мирно решаване на политическия конфликт. Смятаме, че трябва да се предприемат мерки срещу преките нарушители на закона. Тези, които в момента извършват насилие по улиците на Киев, явно не отстояват европейски ценности”, – заяви председателят на комитета по образование в Държавната Дума и член на фракция „Единна Русия” Вячеслав Никонов.

„Ситуацията в Украйна достигна критичния праг. След този праг следва дезинтеграция на страната, възможност за идване на власт на националистическите сили, деградация на икономиката и културата на Украйна”, – предупреди заместник-ръководителят на фракция „Справедлива Русия” Михаил Емелянов..