Ден на защитника на Отечеството – 23 февруари 2015 година

Руският Ден на защитника на Отечеството бе отбелязан днес пред Паметника на Съветската Армия в град София.

На събитието присъстваха Посланикът на Руската Федерация в България Юрий Исаков, посланиците на Израел, Палестина, Виетнам, представители на Руския културно-информационен център в София, на Дома на Москва, на редица политически партии и обществени организации.

Пред паметника бяха поднесени венци и цветя, след което присъстващите се отправиха към паметника – костница на съветските войни, където бе отслужена панихида в памет на загиналите.

Това е единствената тържествена дата, която три пъти е сменила името си. Съветската историография твърди, че на 23 февруари 1918 година младата Червена Армия е отстояла Нарва и Псков и този факт залегнал в основата на празника 23 февруари. Сталин затвърдил традициите да се празнува рождения ден на Червената Армия. През февруари 1946 година въоръжените сили на СССР започнали да се наричат Съветска Армия, вместо по-рано съществуващия термин – Червена Армия. Затова сменили името на празника, който станал Ден на Съветската Армия и Военно-Морския Флот. Под това име празникът просъществувал до разпадането на СССР през 1991 година.

Въпреки всичките противоречия, народът продължил да отбелязва празника. Той бил преименуван на Ден на защитника на Отечеството, станал неработен ден и му се посвещават официални тържествени мероприятия.

Солдату я слагаю оду…

Солдату я слагаю оду…
Был ратный путь его тяжёл.
Он все прошёл: огонь и воду,
И трубы медные прошёл.
Шагал по вражескому следу
До завершающего дня.
И прочно выковал Победу
Из грома, стали и огня.
И, полная творящей силы,
Вся в блеске солнца, не в дыму,
Стоит спасённая Россия,
Как вечный памятник ему.

Александр Плотников