“Враждебността на официалната българска политика към Русия е в пълен разрез с националните интереси и с доминиращите нагласи в българското общество” – Декларация на НД “Русофили”

“Враждебността на официалната българска политика към Русия е в пълен разрез с националните интереси и с доминиращите нагласи в българското общество” – Декларация на НД “Русофили”

Публикувано от:

Ние, участниците в Петото общо събрание на НД Русофили, представлявайки ценностите и оценките на над 34 000 организирани членове на Движението, потвърждаваме своята многократно изразяваната позиция, че:

– Българският национален интерес изисква да се развиват и утвърждават позитивни политически, икономически и културни връзки с Русия. Отношенията между България и Русия стъпват на вековна традиция и имат огромен исторически и морален потенциал. Никога не бива да забравяме, че в славяно-православната цивилизация, в която сме същностно и изконно приобщени, Русия заема позицията на цивилизационно и геокултурно ядро.

– Враждебността на официалната българска политика към Русия е в пълен разрез с националните интереси и с доминиращите нагласи в българското общество. Ако един народ в огромното си мнозинство е русофилски, а държавният му глава е русофоб, на лице е истинско историческо недоразумение. От това следват разрушителни изводи не за българо-руските отношения, а за легитимността на върхушката, която претендира да бъде български управленски елит. Смешно, жалко и опасно е, когато представители на българския политически елит се упражняват в примитивна и абсолютно чужда на народа ни русофобия, обслужвайки небългарски геополитически интереси.

НД Русофили категорично настоява:

– България да излезе с официална позиция за отмяна на санкциите срещу Русия. Тези санкции не решиха нито един политически проблем, но доведоха до много пропуснати възможности. Продължаването им ще увеличи  икономическите проблеми на всички страни в Европейския съюз, включително и на България. Отхвърлянето им вече се обсъжда във влиятелни европейски политически кръгове. Така че поддържането им у нас е в разрез с мощни европейски тенденции.

България да заяви официално, че нейните територия, въздушно пространство и териториалните води не могат да бъдат използвани като плацдарм за враждебни действия или въоръжени акции срещу територията на Руската федерация, както и срещу руски самолети, кораби и други обекти, намиращи се извън българските сухоземни, въздушни и морски граници. Ангажиментът да бъде в сила, докато Руската федерация не предприеме или не обяви, че предприема такива действия срещу България.