Две трети от руснаците подкрепят преизбирането на Путин

Две трети от руснаците подкрепят преизбирането на Путин

Публикувано от:

Близо две трети от руснаците биха искали руският президент Владимир Путин да бъде избран на този пост за още един мандат, показа проучване на Левада-център, предаде РИА Новости.

65 % от анкетираните са отговорили, че подкрепят преизбирането на Путин. Преди година същият този показател е 57 %, отбелязват от Центъра.

Близо една четвърт от руските граждани (22 %) са заявили, че биха искали след две години за президент на Русия да бъде избран друг човек. За сравнение – миналата година към това мнение са се придържали 25 % от допитаните.

Отговаряйки на въпрос за привлекателните черти на настоящия президент, руснаците на първо място отбелязват опита му на политическата сцена (33 %). 31 % говорят за активната позиция на държавния глава, а според 25 % той защитава интересите на страната.

Изразявайки отношението си към президента 30 % от анкетираните изразили симпатия, 8 % се отнасят към него с възхищение, 15 % – неутрално, а при 4 % предизвиква неприятни асоциации.

В допитването е присъствал и въпрос за нашумелия филм за личните богатства на Путин, излъчен от BBC. Над половината от участващите в проучването не са чували нищо за този филм (68 %), 29 % са чели и са чували за него, но не са го гледали и едва 3 % са го виждали.

Според 32 % от анкетираните руски граждани, запознати с работата на английските журналисти, този филм е враждебна пропаганда, насочена срещу цяла Русия. Други 22 %  пък предполагат, че това е клевета, засягаща лично Путин.