Две трети от руснаците подкрепят преизбирането на Путин

Близо две трети от руснаците биха искали руският президент Владимир Путин да бъде избран на този пост за още един мандат, показа проучване на Левада-център, предаде РИА Новости.

65 % от анкетираните са отговорили, че подкрепят преизбирането на Путин. Преди година същият този показател е 57 %, отбелязват от Центъра.

Близо една четвърт от руските граждани (22 %) са заявили, че биха искали след две години за президент на Русия да бъде избран друг човек. За сравнение – миналата година към това мнение са се придържали 25 % от допитаните.

Отговаряйки на въпрос за привлекателните черти на настоящия президент, руснаците на първо място отбелязват опита му на политическата сцена (33 %). 31 % говорят за активната позиция на държавния глава, а според 25 % той защитава интересите на страната.

Изразявайки отношението си към президента 30 % от анкетираните изразили симпатия, 8 % се отнасят към него с възхищение, 15 % – неутрално, а при 4 % предизвиква неприятни асоциации.

В допитването е присъствал и въпрос за нашумелия филм за личните богатства на Путин, излъчен от BBC. Над половината от участващите в проучването не са чували нищо за този филм (68 %), 29 % са чели и са чували за него, но не са го гледали и едва 3 % са го виждали.

Според 32 % от анкетираните руски граждани, запознати с работата на английските журналисти, този филм е враждебна пропаганда, насочена срещу цяла Русия. Други 22 %  пък предполагат, че това е клевета, засягаща лично Путин.