Две срещи на Лъчезар Еленков с приятели на поезията в Москва

Литературна вечер, посветена на поети дипломати, се състоя на 30 март в Дипломатическата академия към Министреството на външните работи на Руската федерация. Прозвучаха стихове на руските класици Ф.Тютчев, А. Грибоедов, А. Пушкин, както и на съвременни автори – представители на дипломатическите мисии на Азербайджан, Афганистан, Бенин, България, Бурунда, Йемен, Катар, Киргизия, Куба, Лаос, Ирландия, Палестина, Сенегал, Сингапур, Судан, Швейцария.

image5

            С приветствено слово към гостите се обърна ректорът на Дипломатическата академия Евгений Бажанов.

 

От българска страна участие взеха Н. Пр. Бойко Коцев извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация и поетът Лъчезар Еленков, който в периода 1988-1991 г. е бил пълномощен министър в качеството му на директор на Българския културно-информационен център в Москва.

Н.Пр.Бойко Коцев            Лъчезар Еленков рецитира стихотворенията си на български и руски език. Той изпълни „Александър Пушкин“, „Духовна вселена“ и „Новогодишен реквием“ в памет на писателя Валентин Распутин и Героя на Русия – летеца Олег Пешков, загинал в Сирия. Стихотворенията са преведени от Надя Попова.

Българският поет подари на ректора на Академията юбилейното издание на Вапцаровия вестник „Моята вяра“, посветен на 120-годишнината  от рождението на гениалния руски поет Сергей Есенин, чието преставяне бе осъществено в Руския културно-информационен център в София през декември 2015 година. Той предаде с автограф книгата си „Гранитово“, преведена на руски език от Игор Шкляревски, на министъра на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров. Поемата е отличена с наградата на списание „Млада гвардия“ през 1984 година.

Лъчезар Еленков разказа и за своето приятелство с поета Андрей Вознесенски, с когото  започват пътя си в литературата от едно  литературно четене в Московския архитектурен институт през 1955 г., когато нашият поет е бил студент в Московския нефтен институт. В словото си той сподели с аудиторията за своето общуване с богатата духовност на Русия и подчерта изконните исторически връзки между двата братски славянски  народи – българския и руския.

Лъчезар Еленков бе изслушан с голям интерес и изпратен с бурни аплодисменти от участниците във вечерта.

След три  дни, на 4 април, в гербовата зала на посолството на Република България в Москва с голям успех премина вечер на литературния институт „Максим Горки“, открита от професор Борис Тарасов.

Еленков в посолството

В нея участваха Лъчезар Еленков, преподаватели в Литературния институт, руски поети, писатели и журналисти, а също професори от Института за славянска литература. Във вечерта прозвучаха авторски рецитали на Олеся Николаева – поет, Ирина Евса – поет, Михаил Попов – поет, Ферид Нагимов – прозаик, Анатоли  Корольов – прозаик, Максим Лаврентев – литературен критик, Михаил Тяжев  – прозаик, Максим Замшев – поет и главен редактор на „Литературная газета“, Лъчезар Еленков, който прочете свои стихотворения, също сподели как бе осъществена антологията на българската литература от ІХ до ХVІІ век „Извор златоструен“, издадена в Москва през 1990 година в тираж 110 000 ексемпляра. Той връчи на преводача и съставителя на антологията Игор Калиганов свои книги, издадени в Москва. Разказа как бе издигнат паметник на св.св Кирил и Методий, открит  в Москва на 24 май 1991 година.

IMG_1837

            Литературата вече бе ръководена от Сергей Димитриенко – заместник-ректор на литературния институт „Максим Горки“. Пред участниците в голямата културна проява посланикът на България в Москва Бойко Коцев благодари на руските приятели за тяхното съпричастие към стремежа на посолството и гостуващите от България дейци на културата да не се прекъсват изградените през вековете духовни  връзки между България и Русия.

Участието на Лъчезар Еленков в двете литературни срещи  бе осъществено, благодарение на фондация „Устойчиво развитие за България“.

Собствена информация.