Две групи от наблюдатели на ОССЕ попаднаха под обстрел край Донецк

Автомобил на наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е попаднал под обстрел край Донецк в неделя, съобщи представител на организацията. „Около нашия автомобил се взривиха 19 снаряда от миномет“, съобщи още източникът. За щастие, никой от наблюдателите на ОССЕ не е пострадал.

На същия ден са били убити единедесет души, а четирима са били ранени в резултат от обстрела от страна на украинската армия на позициите на опълченците в Кировское, недалеч от Донецк. Пътуващият натам автомобил на наблюдателите на ОССЕ също се озовал под обстрела на украинските военни,  съобщават от щаба на армията в Новорусия.

Групата наблюдатели на организацията съобщава, че в резултат от артилерийския обстрел в Донецк е загинала една жена.

„На 14 септември в 15.00 ч. наблюдателите на ОССЕ извършваха мисията си в близост до Путиловски пазар в Киевски окръг в Донецк. Пазарът е бил обстрелян още преди пристигането на мисията. Над една от сградите излизал пушек, точно до пожарната. На около 20 метра наблюдателите на ОССЕ видяли тялото на жена, лежащо на улицата“, се казва в съобщение на организацията.

Наблюдателите отбелязват, че по времето на престоя им на мястото на инцидента се чували звуци от канонади, след което на около 200 метра от тях се взривили четири снаряда. След това екипът от наблюдатели станали свидетели на още един обстрел на разстояние от  километър от донецкия пазар.

Представителите на ОССЕ в югоизточна Украйна съблюдават спазването на примирието, което бе подписано в Минск на 5 септември.