Двама души загинаха, след като снаряд удари автобус в Донецк

Най-малко двама души са загинали, а седем са ранени при попадане на снаряд в автобус в източноукраинския град  Донецк, съобщи РИА Новости.

„Във вторник сутринта в 7:30 ч. в  Куйбишевския район снярад е ударил автобус. Двама души са загинали, има и ранени.”, заяви кметът на града Игор Мартинов. Според думите на органите на реда, ранените са откарани в болница.

Припомняме, че вчера в Донецк бе ранен британският журналист Греъм Филипс, кореспондент на една от руските телевизии, който водеше дневник в социалните мрежи, описващ ситуацията в Донбас.

Парчето от шрапнел, с което бе ранен Филипс, вече е отстранено от тялото му. Журналистът ще прекара в болница още пет дни.

„Филипс го оперираха. Извадиха от тялото му част от шрапнел с големина 1,5 сантиметра”, каза хирургът в болницата, в която е настанен журналистът.

Самият Греъм съобщи, че се чувства вече добре и час по-скоро ще се върне към работата си. „Виждал съм стотици шрапнели, но това е първият, който ще си взема за спомен”, каза той пред журналисти.

По-рано украинските военни обстрели с  установка „Град” един от районите в западната част на града. Поразени са няколко сгради, избухнал е пожар в мебелен цех, има повредена и електроподстанция.

Без електроснабдяване са останали 83 трансформаторни подстанции и 7 котелни. В момента техници отстраняват повредите.

Кметът на Донецк съобщи, че в града са останали само 700-720 хил. души, а до пролетта жителите са били над 950 хил.

„Останаха около 700-720 хиляди жители. Останаха най-издръжливите”, съобщи Игор Мартинов. Според него, „ако военните действия бъдат прекратени, в града би трябвало да се завърнат още около 150 хиляди души”.