Дарение на руски книги получи Шуменският университет

Дарение на руски книги получи Шуменският университет

Публикувано от:

Триста нови заглавия от областта на езикознанието, литературата, фолклора, историята, географията, религията, изобразителното изкуство, музиката на Русия получи Катедрата по руски език към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Дарението е от руската културна организация „Дом русского зарубежья имени Александра Солженицына“ и е по повод 45-годишнината от създаването на катедрата. Това съобщи за Радио Шумен Ирена Петрова – представител на русистиката в Шуменския университет, преподавател по методика, практически руски език и практически превод. „Книгите са изключително ценни, защото са насочени както към хора, които се занимават професионално с руска литература, така и към любители.

Преобладават съвременни автори, един от които тази година е получил литературна премия на Русия. В колекцията има ценни енциклопедии и речници, сред които Универсалният речник на руския език, а също и Алманахът на самата организация „Донорского зарубежия“. В Центъра по русистика на университета в Шумен се състоя тържествена церемония по предаване на дарението, на която присъства и консулът на Руската Федерация в България Сергей Николаевич Лукянчук. Сред официалните гости бяха преподаватели от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, различни училища, и представители на руската общност.