Даниел Митов в истерия, заплашва протестиращите срещу НАТО

След като правителството прие безкритично отредения от Пентагона статут на България като “фронтова държава” по отношение на Русия, управляващите възприемат все по-остър тон спрямо противниците на войната и критиците на правителствената политика, въвличаща страната във враждебни актове спрямо Руската федерация.

Вчера първо военният министър Николай Ненчев се закани на пацифистките среди в обществото, които се противопоставят на ескалацията на военното напрежение. В цитираното интервю Ненчев се заканва на критиците на българското правителство, които според него щели да попаднат “под ударите на закона”.

Ползвайки очевидно същите опорни точки, по-късно през деня изявления в тази насока направи от Брюксел и външният министър Даниел Митов. С още по-арогантен тон Митов определя легитимните въпроси и несъгласия с политиката на правителството като “истерии покрай един координационен център с 40 служители”. Според него това било “безотговорно насаждане на омраза, паника и истерия в обществото”. Явно забравяйки, че основно конституционно право на гражданите е свободата на словото и съвестта и правото да се търси и получава информация от властите, Митов обяви, че поведението на критиците на правителството граничело с “криминално поведение”. От изявлението на външния министър проличава и дълбоко неуважение към политическия плурализъм и демократичното право на опозиция спрямо властта, като си позволява да разпореди на обществото такова “политическо поведение да се прекрати моментално, тъй като не е зряло и излиза отвъд рамките на нормалността”./bgnews

По материали на Хаштаг-BG