Давутоглу: Туризмът в Турция изпитва затруднения заради напрежението в отношенията с Русия

Турският премиер Ахмет Давутоглу призна, че в туристическия сектор в страната са възникнали проблеми заради напрегнатите отношения с Русия, съобщи телевизия Sky News Arabia, цитирана от ТАСС.

„Туристическият сектор (на Турция) има проблеми предвид напрежението в отношенията с Русия“, заяви Давутоглу. По думите му Анкара в тази връзка е готова да задели 255 млн. турски лири (около 85 млн. долара) за подкрепа на туристическия сектор в страната.

Освен това, турските власти са готови да се съгласят с преструктурирането на дълговете на туристическите компании, на които това е необходимо, допълни още премиерът на Турция.

Той обяви и други детайли от плана, който Турция е разработила, за да подкрепи туристическия отрасъл, пострадал заради кризата в отношенията с Русия и ситуацията в региона.

„Нека никой не си мисли, че ние ще се затворим заради това, че около нас е огнена клетка. Ние сме изготвили план за действие във връзка с напрежението в отношенията с Русия и регионалните фактори. И макар в отношенията между страните да има проблеми, туризмът не бива да се превръща в обект на санкции“, каза той. Давутоглу посочи, че Турция „ще продължи да се бори с тероризма вътре в страната и извън границите й и ще даде съответния отговор на всеки, който го заслужава“.