Давутоглу огласи 5-те основни цели на новия кабинет, сред тях е и влизането на Турция в ЕС

Премиерът Ахмет Давутоглу огласи 5-те основни цели на новия кабинет, сред тях е и влизането на Турция в ЕС. Нова конституция и установяване на президентска система, програма за икономическо развитие, силна дипломация за присъединяване към ЕС, старт на проекта за национално единство и братство, и покриване на плана за 2023 г., когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от основаването на републиката, тези цели Давутоглу определи като критично важни за новото правителство, което трябва да предприеме интензивни мерки за реализирането им .

Освен това предстои бърза ревизия на структурата на кабинета и сформирането на нови министерства. Вицепремиерите вече ще бъдат 5, предвижда се разделяне на министерствата на околната среда и градското развитие, на културата и туризма, на младежта и спорта, на транспорта и мореплаването, на горите и водите, митниците и търговията. Планирано е създаването на министерство на миграцията и човешките права. Тези промени обаче са възможни само след поправки в законодателството. На 12 ноември турската ЦИК трябва да обяви официално резултатите от предсрочния парламентарен вот от 1 ноември, на 17-и ще се състои клетвената церемония, а на следващия ден ще бъде съставено новото правителство.

Премиерът Давутоглу отбеляза, че и първият кабинет на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ от 2002 г. бе сформиран на 18 ноември, сега 13 г. по-късно това се повтаря и датата ще бъде емоционално отбелязана в календара на управляващата политическа сила. Давутоглу изрази надежда, че след тържествената церемония по откриването на новия парламент президентът Ердоган ще го натовари със съставянето на правителството.

На знаковия за ПСР 18 ноември той е готов да му представи листата със състава на кабинета и ако държавният глава я одобри, работата стартира веднага и на пълни обороти. Седмото правителство на ПСР се готви да изведе страната до 2023 г. с мега-проекти в секторите на икономиката, енергетиката, външната политика, здравеопазването, комуникациите и туризма, заложени в плана на партията. На първо място е установяването на президентската система на държавно управление и промяна на конституцията.

Турция трябва да се нареди в топ 10 на страните с най-мощно развити икономики, БВП до 2014 г. да бъде 1 трилион долара, а до 2023 г. да го удвои, годишният износ да достигне 500 млрд.долара, средният годишен доход на глава от населението да бъде в размер на 25 000 долара, външно-търговският обмен – 500 млрд.долара. Работещото население трябва да достигне 30 млн. души, като равнището на заетост се предвижда да бъде увеличено с 10 пункта, а нивото на безработицата се планира да спадне до 5%.

В сферата на енергетиката са набелязани изграждане на ВЕИ с 20 000 мегавата инсталирани мощности и инсталации за геотермална енергия с капацитет 600 мегавата, както и строителството на нови 3 атомни централи, и подобряване на ефективността за намаляване на електропотреблението с 20%.

Броят на лекарите на глава от населението трябва да бъде чувствително увеличен до 210 на 100 000 души, а участието в системата на здравното осигуряване – до 100%. Предвижда се изграждането на 11 000 км нови жп линии и разширяване на мрежата от високо-скоростни влакове, 15 000 км двулентови пътища и местно производство на самолети, безпилотни летателни апарати и сателити.

Турция е амбицирана да стане 5-ата в света страна с развит туризъм с 50 млн. посетители годишно и 50 млрд.приходи в сектора. Предвиждат се огромни инвестиции в Истанбул, Анталия и други големи градове с идеята те да се превърнат в най-големите туристически центрове.

Източник: БГНЕС.