Г-н Йорданов, долу политическите ви лапи от Крисия

Много неща в България са сбъркани и ние си го знаем. Но защо посягаме и към талантливите ни деца, толкова ли други неща имаме, с които да се гордеем?

Още когато Крисия спечели второто място на „Детска Евровизия“ редица политици се опитаха да си направят допълнителна реклама с някоя и друга снимка с нея, поканиха я в парламента, а шефовете на Лудогорец дори я заведоха във ВИП-а на мач от Шампионската лига. Накратко – яхнаха вълната „Крисия“.

Един политик, бивш посланик в Полша, някога лице на демокрацията, обаче надмина всички. Г-н Александър Йорданов отправи призив Крисия да върне наградата, която спечели преди дни в Крим.

„Изключителното българско дете Крисия – истински талант, бе изпратено на музикален фестивал в окупирания от Русия полуостров Крим. Там тя спечели награда. Но самото й участие на музикален фестивал организиран на територията на окупирания от руските агресори Крим, е позорно петно за България. Искрено вярвам, че когато порасне Крисия ще разбере това и ще върне наградата, която е пропита с кръвта на невинно загинали от руската агресия срещу Украйна, деца. Да пееш пред окупаторите е недостойно, антихуманно. Крисия, мило дете, върни „наградата!“, призова Йорданов.

Всеки има право да изразява мнение, ама е време да кажем стига на безумия като това на бившия посланик. Свалете си политическите лапи от българските таланти. Оставяме настрана политическия и военен конфликт в Украйна и кой колко е виновен за него. Дали е само Русия, дали не са и западните сили – мнения много и то полярни.

Но да се върнем на Крисия. Един талант, благодарение на когото в България ще се проведе голям международен конкурс като „Детска Евровизия“, да бъде натоварвана с някакви политически комплекси, е нечестно и долно.

Ако г-н Йорданов не харесва Русия си е негов проблем. Има достатъчно трибуни да се изказва и да доказва тезите си. Но да оплита в тях едно дете е толкова нелепо, колкото и 25-годишния демократичен преход, който не свършва и не свършва.

Александър Йорданов дори се възмути, че го критикуват и публикува в профила си във Facebook право на отговор. И е недоволен, че се вдигнало „гюрултия“ около написаното от него.

Той е категоричен, че не пишел под диктовка и се тревожел за поколението, което расте в България.

„И се тревожа – за България, за младото поколение. Щастлив съм, че и моя труд е някъде там в темелите на нова България – член на Европейския съюз и НАТО. Убеден съм, че след като толкова много европейски народи и държави са се обединили за доброто на човечеството, и заедно с Канада и САЩ защищават своя суверенитет и сигурност, нашето място е заедно с тях и това е правилното, исторически точното, необходимото място.

Миналата година на изток от нас се случи страшна трагедия. Една независима държава, която поиска да стане също част от нашето европейско семейство, бе агресивно нападната, нейна територия бе окупирана, а други нейни области – завладени  със силата на въоръжени от Руската федерация терористични и сепаритистични банди. Загинаха близо 7 000 души – много млади хора. Над 10 000 са осакатените завинаги. Ако тази държава бе член на ЕС и НАТО, то агресорът нямаше да посмее да я нападне. Както не смее да нападне никоя друга натовска държава.

Случилото се с Украйна потвърди позицията ми от началато на прехода, че само членството на България в НАТО и ЕС е единствената гаранция за нашата национална сигурност, и за съществуването ни като независима държава. Този извод също не струва пари. Защото е логичен, естествен и няма разумна алтернатива. Как ще постъпи след години Крисия? Не знам. Искам да вярвам, че талантът й ще разцъфти, че тя достойно ще представлява България по света и ще носи радост на хората, които я ценят и обичат. Но това, че днес я пратиха да пее пред окупаторите на Крим, когато е още дете и не разбира много неща, това не мога да одобря“, пише Йорданов.

Той си живее в неговия политически свят, където на пиедестал са русофилството и русофобството. Но трябва да разбере, че това не е светът на Крисия, а и на младото поколение. Убеден съм в това.

Крисия, пази си наградата от Крим, защото това е признание за твоя талант. Пази си всяка награда, независимо дали е спечелена в Америка, Африка или Азия. Защото и там има много загинали невинни хора заради политиката. Но за това не си виновна ти.

А на г-н Йорданов, след като е толкова принципен, му предлагам да напише отворено писмо до Лили Иванова, Георги Христов, Васил Найденов, дует Ритон и да ги призове да върнат всичките си награди, които са спечелили в „окупатора Русия“.

Така или иначе явно политиката е превзела целия му свят и изкуството трябва да бъде част от нея. А не се ли борехте именно срещу това в началото на демокрацията или искате пак всички артисти да са казионни?

Автор: Александър Попов, www.dnes.bg