Гюлен: Путин е умен, Ердоган няма да го заблуди

Владимир Путин е много умен лидер и действията на Ердоган към сближаване едва ли ще го заблудят.

Това заяви живеещият в САЩ турски ислямски проповедник Фетуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат от 15 юли и иска екстрадирането му от САЩ.

„Сега Турция има много проблеми. И аз мисля, че тези действия

(на сближаване с Русия) са израз на отчаяни действия заради липсата на алтернативни варианти“, заяви Гюлен в интервю за телевизия „Ал Арабия“ в отговор на въпроса дали смята сближаването на Турция с Русия за нов курс във външната й политика или това е просто начин за натиск върху Запада.

Той припомни, че турското ръководство заплашваше Русия при свалянето на руския самолет

над Сирия, а сега се опитва да се сближи с нея. „Но трябва да се знае, че Путин е много умен човек, много умен лидер и не мисля, че действията на Ердоган лесно ще го заблудят“, подчерта Гюлен.

 

Той също изрази убедеността си, че САЩ няма да го предадат на Турция, защото няма да намерят законни основания. „Аз видях как работи тяхната съдебна система. Тази държава защитава върховенството на правото. И те няма да се съобразят с празни претенции. САЩ имат репутацията на страна, която отстоява върховенството на правото. Затова смятам, че те ще спазват необходимите процедури“.

Засега САЩ наистина нямат намерение да върнат някогашния съратник на президента Ердоган в Анкара, но Турция оказва сериозен натиск. Очаква се комисия от Вашингтон да замине за южната ни съседка, за да проучи въпроса за екстрадицията на проповедника от Пенсилвания. Официалната позиция на Америка е, че Турция не дава доказателства за съпричастност на Гюлен с пуча. 

Въпреки това американският вицепрезидент Джо Байдън ще увери турските лидери в подкрепата на Съединените щати при посещението си в страната в сряда. Той ще се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм, за да „потвърди здравината на американско-турския съюз“. Байдън освен това ще поднесе съболезнования на семействата на убитите при опита за преврат.

Междувременно арестите и уволненията във всички възможни сектори

в Турция продължават ударно, на прицел са служителите в Министерството на външните работи и вече двама посланици са задържани.

Посланиците в Канада Тунджай Бабалъ и в Коста Рика Али Фъндък бяха уличени във връзки с Гюлен.

Вчера е задържан и Гюрджан Балък

– ключова фигура от времето на Ахмет Давутоглу, когато той беше външен министър, а Балък негов специален съветник. През 2013 г. Балък организира среща на Давутоглу с Фетуллах Гюлен, тогава външният министър е в Ню Йорк за срещата на върха на ООН.

Балък по същото време е бил съветник и на предишния президент Абдуллах Гюл, като е съвместявал двете длъжности. Именно той седмица по-късно докладва на президента Гюл за осъществената среща на Давутоглу с Гюлен.

Информацията за това е предизвикала на гнева на държавния глава – той не е бил уведомен предварително за уговорената среща в САЩ, а и научава цяла седмица след завръщането на Давутоглу. По същото време Реджеп Ердоган е премиер на Турция и след едно заседание коментира с Давутоглу безпокойството си от срещата с Гюлен и най-вече от организатора й, за когото се застъпва пред президента Гюл и Балък е назначен като чиновник във Външното министерство.

Източник: vesti.bg