Грушко: НАТО се опитва да наложи на Русия курс на конфронтация

Военно-политическият блок НАТО се опитва да наложи на Русия курс на конфронтация, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, предаде РИА Новости.

„Взаимоотношенията между Русия и НАТО в момента са в много лошо състояние. Ние нямаме положителен план за действие, нямаме проекти, които биха ни върнали към по-добри отношения в областите, в които имаме общи интереси. НАТО реши нашите партньорски отношения да се променят по посока на охлаждане. Алиансът се опитва да наложи на Русия курс на конфронтация“, цитира думите на Грушко в. Welt.

Постоянният представител на Русия добави, че към днешна дата се развива тревожна ситуация, „която би могла да доведе до влошаване на сигурността в много области, в които повече от година се запазва спокойствие и сигурност“.

„В НАТО трябва да вземат решение за отношението си към Русия. Не виждам възможности за качествено подобряване на отношенията ни, ако НАТО продължи да настоява на сплашването и съответното военно планиране“, каза още Грушко.

Постоянните представители на Русия и страните-членки на Северноатлантическия алианс провеждат днес в Брюксел първото си от две години насам заседание, на което се очаква да бъдат обсъдени ситуацията в Украйна, въпросите за сигурността и намаляване на рисковете от военни инциденти, както и положението в Афганистан. Последното заседание на Съвета Русия-НАТО се проведе на 2 юни 2014 г., два месеца след като алиансът реши да замрази цялото си практическо сътрудничество с Москва, припомни РИА Новости.