Грушко: Военното планиране на НАТО води до конфронтация с Русия

Военното планиране на НАТО, предполагащо така нареченото ротационно, а всъщност – постоянно, присъствие на силите на Изток, води до конфронтация и нарушаване на договореностите с Русия, която в отговор ще намери начини да гарантира своята безопасност, заяви постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко в коментар към информацията на Wall Street Journal за усилване на присъствието на НАТО на Изток, предаде РИА Новости.

„Провокация е самата идея за разширяване на военната дейност на НАТО в близост до границите на Русия, независимо от нейните форми и параметри. Още повече, ако погледнем на ситуацията глобално, ние сме обезпокоени не само от опитите да се увеличи така нареченото ротационно (а всъщност-постоянно) присъствие на силите на НАТО на източните граници, но и приближаването към нашите граници на военната инфраструктура, включително структурите за командване и управление и обекти от системата за ПРО. Плановете за създаване на пунктове по предварително разполагане на тежко военно оборудване в Източна Европа, е още една причина за безпокойство. Всички тези действия заедно водят до подкопаване на ангажиментите за ограничаване на военното присъствие в региона, закрепен в Основополагащия акт Русия-НАТО през 1997 г.“, заяви Грушко.

По думите му, „от политическа гледна точка тази военна дейност е насочена на създаването на нова Желязна завеса в Европа, което противоречи на самата идея за развитие на нова архитектура за сигурност, която би довела до неделимост на безопасността за всички“. „Военното планиране на НАТО води до конфронтационни подходи към въпросите за сигурност, които според нас, трябва да останат в миналото“, заяви постоянният представител на РФ.

При това, той отбеляза, че въпреки предложенията на РФ, НАТО не се е съгласила да изработи точно определение на „съществените бойни сили“. „Ако и когато НАТО бъде готова да се върне към прагматичния военен диалог, замразен на 1 април 2014 г., въпросът за съществените бойни сили трябва да влезе в дневния ред“, счита Грушко.

По думите му, опитът на проекция на военната сила на Русия под фалшивия предлог за сдържане на „агресивните намерения“ е път за никъде. „Нашата безопасност във всеки случай е обезпечена, ние имаме много възможности да направим това ефективно“, заяви постоянният представител на РФ в НАТО.

В сряда вестник Wall Street Journal, позовавайки се на дипломатически и военни източници, съобщи, че командването на НАТО обсъжда поредното разширяване на военното си присъствие в близост до руските граници, като разположи там от 1000 до 4000 военни.