Грегор Гизи: Защо Меркел не посмя да покани Путин на срещата на Г-8?

Канцлерът на Германия Ангела Меркел трябваше да покани на предстоящата среща на Г-7 в Елмау президента на Русия Владимир Путин, заяви председателят на фракцията „Леви“ в Бундестага Грегор Гизи, предаде РИА „Новости“.

“Защо не Ви стигна смелост да поканите Путин?“, се обърна от трибуната на парламента към Меркел Гизи. Според него е „наивно“ да се смята, че е възможно да се изолира Русия, която е страна с право на вето в Съвета за сигурност на ООН, ядрена държава, най-голямата страна в Европа с мощна армия.

Канцлерът Ангела Меркел, която говори вчера в Бундестага, изключи възможността за връщане към формата Г-8, т.е. с участието и на Русия в него. Това предизвика критиката на „Левите“.

Г-8 стана Г-7 след като страните от Г-7 решиха да не изпращат своите лидери на неформалната среща на върха на развитите страни в Сочи и се срещнаха без участието на Русия в Брюксел. Това решение беше взето на фона на събитията в Крим.

Тогава руският министър на външните работи Сергей Лавров коментира, че никой не е изключвал Русия от Г-8, защото това е просто клуб, където се събират лидерите на водещите държави, за да обсъдят въпроси, които са от взаимен интерес, а не „някаква структура, от която могат да те изгонят“ и няма никакви механизми за изключването на която и да било страна, пише livenews.bg