Горбачов представи новата си книга

Горбачов представи новата си книга

Публикувано от:
  Михаил Горбачов представи вчера  новата си книга „След Кремъл”, в която разказва за своя живот след излизането си от властта, информира ТАСС.

На презентацията в Москва последният съветски ръководител обяви, че работи по програма за стабилизиране на положението в света. Той бил помолен да направи това от „сериозни глобални кръгове” по време на посещението си в Берлин по-рано този месец за честванията по случай 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

Горбачов подчерта, че е необходим свят, в който всички да живеят спокойно, а не мир, изгоден само за онези, които са обрали слабите страни. Необходимо е да бъдат създадени глобални институции, които да помагат на ООН при взимането на решения, призова той, като подчерта, че „без граждански организации, които да са събрали цялата народна мъдрост, нещата няма да се получат”.

Горбачов оцени положително ролята на руския президент Владимир Путин за стабилизирането на ситуацията в страната след управлението на неговия предшественик Борис Елцин. В същото време той го посъветва да не повтаря неговите собствени грешки.

„Струваше ми се, че съм хванал Господ за шлифера”, спомни си Горбачов за своето управление по време на перестройката – период, завършил с отстраняването му от власт и заключи: „Никога не ставайте самонадеяни, самонадеяността ме подведе”./Нованюз