Горбачов за забраната да пътува в Украйна: Не ходя и няма да ходя там

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов коментира предложението да бъде забранен достъпът му в Украйна и Европа, което прозвуча от Киев след изказванията на бившия съветски лидер за Крим. Горбачов отбеляза, че не вниква „във всички тези дрязги“, а в Украйна не е ходил и няма да ходи, предаде РИА Новости.

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко заяви в интервю за радио „Говорит Москва“, че Киев ще се опита да затвори пътя на Горбачов в Европа.

По думите на депутата Украйна по дипломатични канали ще се обърне към европейските си партньори, „за да не го приемат в Европа и да не финансират фондацията му“.

Геращенко съобщи още, че е предложил на началника на СБУ (Съвета за сигурност на Украйна) и външния министър да забранят за Горбачов да посещава страната.

„Дори не вниквам в тези дрязги“, заяви Горбачов пред РИА Новости. В отговор на въпрос дали се опасява от евентуална забрана за влизане в Украйна, екс-президентът на СССР отговори: „Добре, аз не ходя там и няма да ходя“.

Що се отнася до поканата да посети Крим, прозвучала от властите в региона, Горбачов отбеляза, че засега няма такива планове.

По-рано в интервю за Sunday Times бившият съветски лидер коментира един от повратните моменти в отношенията между Москва и Запада – присъединяването на Крим. Горбачов подкрепи действията на Русия и отбеляза, че в тази ситуация би постъпил по същия начин, ако бе на мястото на Путин.

Реакция от изказването на екс-президента на СССР последва не само от Върховната рада. Украинският президент Петро Порошенко също бе помолен да инициира процес за лишаването на Горбачов от Нобеловата награда за мир, като съответната петиция бе публикувана на сайта на държавния глава в понеделник.