Глоби за нелегалните вещици и целители в Русия

Руските парламентаристи са на път на въведат в страната наказателна отговорност за гражданите, незаконно занимаващи се с народна медицина и окултно-магически дейности, информира Газета.ру, цитирана от Монитор.бг. Автор на законопроекта, предвиждаш крути мерки срещу лечителите и маговете, е депутатът от управляващата партия „Единна Русия“ Виталий Милонов, който вече внесе документа за гласуване в Думата.
Проектът предвижда въвеждане на глоби за нелегалните вещици и целители в размер до 120 000 рубли или около 1800 евро. Санкцията ще се налага на лицата, които със своята окултно-магическа дейност са причинили вреда на здравето на клиента си или пък са му нанесли материални щети. При по-сериозните случаи законопроектът предвижда за злостните нарушители принудителна обществено-полезна работа или до 5 години затвор, пише РИА Новости. Максималният срок лишаване от свобода ще се налага на лечителите, които с незаконната си дейност са причинили смърт. В тази връзка Милонов предлага да се внесат и промени в Наказателния кодекс на Русия. „Статистическите данни на академията на науките показва, че 95% от народните целители нямат медицинско образование, а 40 на сто от тях се нуждаят от психиатрическо лечение“, отбелязва в мотивите си депутатът. Той допълва, че болшинството от тези магове и лечители работят без да са получили съответното разрешително от контролните органи.
Това не е първата нестандартна законодателна инициатива на Милонов. През април т.г. той внесе в долната камара на парламента законопроект, забраняващ в Русия достъпа до социалните мрежи за лицата под 14 г. Документът предвижда регистрирането в ресурси, като Фейсбук и Туитър, вече да става срещу предоставяне на документ за самоличност. По този начин ще се установява възрастта на съответния ползвател, уточняват агенциите. Освен това депутатът настоява да бъде забранено още регистрирането в мрежите под измислени имена или псевдоними. Според Милонов виртуалното пространство не бива да остава извън закона, тъй като социалните мрежи са място, където хората могат да се превърнат в лесна мишена на различен вид мошеници. Депутатът е автор на закона за забрана на гей пропагандата сред непълнолетните.