Германски експерти: Обвиненията на ”Шпигел”, че Русия стои зад ”КиберХалифат”, са детински

Твърденията на немския вестник „Шпигел“, че Русия подкрепя т. нар. „Киберхалифат”, са безпочвени, твърди германският политически коментатор Томас Фасбендер.

В интервю за руското англоезично електронно издание „Спутник”, Томас Фасбендер критикува твърденията на немския вестник, че организацията „КиберХалифат”, свързвана с терористичната групировка „Даеш”, е създадена от Русия.

Според „Шпигел“ „Даеш” все още не са способни да извършват мащабни компютърни атаки, което явно им дава основание да предположат, че виртуалната терористична организация е „проект на Кремълски хакери”.

„Подобни заключения никога не са били подкрепени с някакво доказателство и чрез употребата на думата „вероятно” мога например да твърдя, че зад „КиберХалифата” стоят бразилците, австралийците или италианците,” казва Фасбендер.

Той също така признава, че войната на думи между Русия и Запада е признак на слабост.

„Ние сме в състояние на хибридна война и Запада и Русия в момента са в конфликт на интереси. Съществуват антируски течения в нашите медии, които целят да настроят местното население срещу Русия, което не кореспондира със Западния диктат. Така че информационна война не съществува,” отбелязва още политическият коментатор.

Фасбендър бе подкрепен от берлинския журналист Матиас Брекерс, който казва, че „ние си имаме работа с детински твърдения, които никога не са били подкрепени с доказателства.”

„Не мисля, че всичко това е свързано с отношението на обикновените граждани. По-скоро то може да се свърже с факта, че нашите медии са притежавани от големи корпорации и се контролират от онези, които ясно и свободно преследват трансатлантическите интереси,” казва още Брекерс.

Журналистът добавя, че „като всяка друга държава Русия също има хакери’, които според него е малко вероятно да стоят зад създаването на „КиберХалифата”.

„Посочването с пръст на руснаците не е нещо нетипично за нашите спецслужби. Колкото до обикновените хора, те определено не могат да проверят какво точно са направили хакерите. Истинските хакери, които не работят за специалните служби, като Асандж и Сноудън, са обявени от Запада за престъпници.”