Германският външен министър отхвърли критиките за политиката си по отношение на Русия

Германският външен министър Франк-Валтер Щанмейер в отговор на критиките за недостатъчната си твърдост по отношение на Русия, заяви, че решението на украинската криза без Москва е невъзможно, а външната политика не бива да бъде ръководена от емоции.

След катастрофата на малайзийския самолет в Украйна, САЩ и Европа въведоха нови санкции срещу Русия, като вината за трагедията бе прехвърлена върху източноукраинските опълченци, а Русия бе обвинена в това, че им доставя оръжие. Москва отрича тези обвинения. Твърди санкции до този момент бяха въведени от САЩ, които лобираха за въвеждането на аналогични ограничения и от страна на ЕС, които не се решаваха на такива, заради тесните икономически връзки с Русия. Основните привърженици на сдържания подход бяха Германия и Франция, но след катастрофата с Боинга, ръководството на тези страни попадна под критиката и натиска на част от общественото мнение и това на практика ожесточи политиката по отношение на Русия. В германия Щанмейер бе обвиняван за недостатъчната си твърдост по отношение на Москва.

Немският външен министър в интервю за вестник Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung обясни, че Берлин не е прекъснал каналите си за комуникация с Русия, не заради своята „наивност“, а от прагматични съображения.

„Без съдействието на Москва достигането на политическо разрешаване на украинския конфликт ще бъде трудно, дори невъзможно“, заяви министърът, като допълни, че „без съмнение, доверието (към Русия) е сериозно подкопано“.

„Гневът и възмущението не могат да играят решаваща роля при определянето на външната политика“, коментира Щанмейер последните изменения в общественото мнение.

Немският министър заяви също, че бремето на антируските санкции е „разпределено до известна степен равномерно“ между страните от ЕС. Много европейски преприемачи по-рано заявиха, че очакват за себи се загуби от санкциите на Евросъюза по отношение на руските компании. Според Щанмейер, различните европейски страни имат различна история, „която по съвсем различен начин влияе на отношенията с Русия“.

Немският външен министър заяви също, че очаква ответни санкции от страна на Русия. „Никого не бива да учудва фактът, че санкциите имат своята цена“, заяви той, като допълни, че въведените ограничения ще имат тежки последствия и „за руската икономика в случай на продължаване на конфликта със Запада“.