Германия разкритикува Тимошенко за призива й за унищожаване на руснаците

Говорителят на Германия Щефан Зайберт, коментирайки разпространения в интернет запис на разговор на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, заяви, че политиците трябва да подбират изразите си по ситуацията в Украйна и да избягват груби изказвания.

„Има граници, които езиковите средства не бива да преминават, когато става дума за кризата в Украйна”, подчерта Зайберт. В интервю за вестник Bild експертът от Социалдемократическата партия на Германия Нилс Анен, посочва, че заявленията на Тимошенко „предизвикват загриженост относно това, че, в случай на идването й на власт, тя може да постави акцент на военното решение на проблема”.

Става дума за разговор на Тимошенко, записан на 18 март 2014 г. , в който на въпрос „Какво да правим с осемте милиона руснаци в Украйна?”, тя отговаря „Мамка му! Те трябва да се разстрелват с ядрено оръжие”, и допълва: „Ще задействам всичките си връзки, ще вдигна целия свят, мамка му, за да не остане от Русия дори едно изпепелено поле”, напомня руският вестник „Взгляд”.