Германия премина от „прекомерна акуратност“ към „гъвкавост“

Когато германският канцлер Ангела Меркел изложи през август позицията си, че страната може да се справи с рекордния поток от бежанци, тя добави и патетичен призив. „Германската акуратност е прекомерна“, каза тя, „но сега е необходима германска гъвкавост“. Сподавен смях се чу в залата; германците рядко смятат гъвкавостта за естествена добродетел. Въпреки това те се справят отлично.

Между 800 хиляди и 1,5 милион бежанци ще пристигнат в Германия тази година, което ще напрегне до краен предел обикновено дисциплинираната администрация на Германия. Проблемите започват в центровете за прием, където се регистрират кандидатите за убежище. Много от тях са претоварени и някои бежанци остават нерегистрирани, което предизвиква опасения, че може да влязат терористи. Федералното правителство иска да наеме хиляди души персонал, но обучението им отнема време.

Следващото предизвикателство е настаняването. „Ужасна“ – така Михаела Фогелройтер описва ситуацията в баварския град Фюрт, където отговаря за настаняването на бежанци. След като центърът за прием се препълнил, тя намерила спомагателни помещения в околните селища и реквизирала физкултурен салон. Сега децата няма да имат занимания по физическа култура. На г-жа Фогелройтер не достигат също легла, душове и тоалетни. Има недостиг на охранители; често между бежанците избухват разпри, в повечето случаи между различни религиозни и етнически групи.

Децата на бежанците трябва да ходят на училище. Според една от учителските асоциации ще са необходими допълнителни 25 хиляди учители. В някои училища приемат бежанците, повечето от които не говорят немски, в редовни класове. В началното училище този подход може би е по-добър от отделни класове, казва Лудгер Вьосман от института Ифо; децата възприемат бързо езици. Но ако са прекалено много на брой, бежанците може да снижат учебното ниво на германските деца. Отделните класове, от друга страна, може да са необходими за по-големите деца, но ще им попречат да се интегрират. Еюп Йълдъз, заместник-кмет на Динслакен в Северен Рейн-Вестфалия, се безпокои, че отделните класове ще оставят бежанците безработни и податливи към екстремизъм.

Бежанците на възраст за университет са изправени пред други проблеми. Те имат право да учат като всички германци, но на практика им липсват училищният опит и езикови умения. Това подтиква студента по психология Маркус Креслер да основе университета Кирон – преходен институт, където бежанци могат да преминават онлайн курсове, преди да постъпят в редовен университет. Дарители и спонсори покриват разноските (1200 евро на човек). Досега са се записали около 150, а няма ограничения за бройката, казва Креслер.

За образованите бежанци перспективите са добри. След тримесечен престой в страната те имат право на разрешително за работа. През първите 15 месеца те трябва да докажат, че нито един незает гражданин от ЕС не иска тяхната работа, но това обикновено е само на теория: германската индустрия страда от огромна липса на работна ръка. Подобни млади и квалифицирани новодошли са антидот за намаляващото германско население.
Интегрирането на неквалифицирани бежанци е по-трудно. Според Световната банка неграмотността във възрастовата група между 14 и 25 години е 4 на сто при сирийците, 18 на сто при иракчаните и 53 на сто при афганистанците. Нововъведената в Германия минимална заплата от 8,5 евро на час не помага. Кандидатите за убежище, които не успеят да получат работа, остават на социални помощи. Последните данни на федералната служба по заетостта показват, че броят на бежанците с работа е нараснал с 8 на сто на годишна основа през юли, докато броят на онези на държавни помощи се е увеличил с 23 на сто. Сред сирийците, които често не могат да четат на латинска азбука, броят е още по-висок.

Повечето икономисти смятат, че икономическият ефект от бежанската криза е позитивен. Допълнителните разходи за настаняване и изхранване на бежанците – оценявани на 4 милиарда евро тази година и 10 милиарда евро за догодина – действат като стимулираща програма. Комерцбанк, втората по големина банка в Германия, прогнозира, че това ще донесе допълнителен икономически растеж от 1,7 до 1,9 на сто през 2016 г. Германските местни, провинциални и федерални власти обаче отново ще имат бюджетен дефицит от 23 милиарда евро през тази година и 13 милиарда евро догодина според прогнозите на четири водещи германски института.

Така че в логистичния си отговор Германия се оказва много по-гъвкава, отколкото германците са можели да се надяват. По-трудно е да се прецени дали страната може да избегне едно културно отчуждаване в дългосрочен план.

Източник: „Дума“/“Икономист“.