Германия плаща обезщетения на съветските военнопленници

Германия ще изплати символични компенсации на военнопленниците от Съветския съюз от Втората световна война, съобщи „Дойче веле“.

Това се счита за важен жест в отношенията между Германия и Русия, като се има в предвид напрежението между двете страни през последната година.

„Някогашните военни пленници от Съветския съюз са втората най-голяма група хора, пострадали от нацисткия режим по времето на Хитлер след евреите“, заяви германският депутат от управляващата коалция Ханс-Улрих Крюгер.

Германската парламентарна комисия за коригиране на бюджета за 2015 г. вече е заделила 10 млн. евро за тази цел. Те трябва да бъдат одобрени от парламента.

Министърът на външните работи Франк – Валтер Щайнмайер приветства решението, определяйки го като „добра инициатива на германския Бундестаг“. Тази стъпка срещна одобрение и от опозиционните партии в Германия.

„Това е закъсняло и важно признание за историческата отговорност на Германия за тази глава от разрушителна политика на националсоциализма“, заяви членът на Зелената партия Фолкер Бек.

Германия е заловила между 4.5 млн. и 6 млн. души по време на военната кампания срещу Съветския съюз.

Гладът, заразите и студът убиват около 2 млн. в първите месеци на конфликта. 60% от руските военнопленници не доживяват да видят края на войната.

Оцелелите биват преследвани от режима на Сталин, след като се завръщат по домовете си, защото са обвинявани, че са сътрудничели на врага. 13% от тях загиват в трудови лагери.

Все още не е ясно в какъв размер ще са точно отделните обезщетения. Все пак се счита, че има около 4000 все още живи военнопленника от армията на някогашния Съветски съюз. Ако 10-те милиона бъдат разделени между тях, те ще си поделят по 2500 евро.

Източник: Факти.бг