Ген. Радев: Ще търся диалог с Русия

Ген. Радев: Ще търся диалог с Русия

Публикувано от:

Това е началото на най-важната мисия в моя живот – да работя за сигурна, благоденстваща и мирна България, заяви победителят на президентските избори ген. Румен Радев на пресконференция в неделя вечерта. На втория тур на изборите той спечели с над 20% повече от кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева, след което премиерът Бойко Борисов потвърди, че подава оставка.

Радев пое ангажимента  по време на пресконференцията, че ще се отзове на поканата за среща с настоящия президент Росен Плевнелиев, чието поведение определи като държавническо. Запитан за бъдещия служебен кабинет след оставката на кабинета “Борисов” и заявения отказ на БСП да се опитат да формират правителство в този парламент, Радев каза, че служеният кабинет ще бъде назначен от президента Плевнелиев.

“По-рано от 22 януари нямам отношение към този въпрос, по-точно нямам правомощия. Служебният кабинет, ако се стигне до такъв, трябва да бъде назначен от Росен Плевнелиев”, уточни Радев.

По повод оставката на правителството новоизбраният президент коментира, че според него последните действия на премиера Бойко Борисов не са държавнически: “Той не превъзмогна егото си. Заложи съдбата на държавата заради своето его”, заяви Радев.

“Трябва да има приемственост. Гарантирам ви, че ще се ръководя от законите, спазването на човешките права и в диалог с българските граждани”, обеща той.

Отношението му към Русия ще е като към всяка друга държава

“Политиката, свързана със санкциите срещу Русия, е работа на правителството, но това не значи, че президентът, който представлява страната, не може да бъде активен и да търси диалог по темата и с колегите си в Европа, и с Русия. В рамките на Европа има различни гласове. Но по този въпрос ще работя тясно с правителството и с моите колеги в ЕС”, заяви той в отговор на въпрос.

Запитан с кого първо ще се види – с президента на САЩ или на Русия, Румен Радев отговори: “Те всички лидери, така, на много държави искат предполагам да се срещнат и с президента на САЩ, и с президента на Русия, но знаете че това е много трудно. Не на всеки се отдава. Нека да изчакаме, надявам се в рамките на своя мандат да имам добър диалог с президентите и на двете държави. Що се отнася до това повече мир или повече война? В своята предизборна кампания новият вече президент на САЩ заяви недвусмислено, че ще работи за един по-задълбочен диалог с Русия. Това дава надежда, голяма надежда за мирно уреждане на конфликтите и в Сирия, и в Украйна. За намаляване на противопоставянето, за намаляването на ескалацията. И дано това да се случи. Всички го очакваме”.

След пресконференцията новоизбраният президент отговори на въпроси на чуждестранни медии. На английски език той заяви, че отношението му към Русия ще е такова, каквото към всяка друга държава, както и ще работи по еднакъв начин и с Вашингтон, и с Москва.

Радев ще иска да бъда информиран и да има консултации във връзка с назначаването на новия български еврокомисар. “Ако съм в реален мандат – не само ще искам да бъда информиран, а да се търси консолидация. Няма да стоя отстрани като пасивен наблюдател. Но няма да си превишавам и правата в никакъв случай”, декларира Радев.

Вотът даде отрицателна оценка на властта

“Спечели България. Хората преодоляха апатията, преодоляха страха, това е най-важното”, бяха първите думи на ген. Радев пред репортери след края на изборния ден, когато резултатът беше ясен.

“Въпреки блъфовете на властта за апокалипсис, вие гласувахте за промяна. Предстои да видим окончателните резултати“, заяви Радев по-късно на пресконференцията, която даде съвместно с ръководството на БСП.

“Вотът даде отрицателна оценка на властта. На всички вече е ясно, че в България има нова политическа ситуация, в което между другото няма нищо драматично. Предстои всеки от политическите актьори да извърши своя анализ и много важно да се държи отговорно“, коментира Радев.

Борисов не може да си представи да работи с някого, когото не може да контролира

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и новоизбраният президент коментираха и въпроса “държавник ли е Бойко Борисов”. “Човек, който може да превръща личната си загуба в национална трагедия не е държавник”, каза Нинова като припомни, че премиерът сам обвърза президентския вот с мандата на правителството му.

Естествено, че г-н Борисов е държавник, заяви на свой ред Радев. “Той е премиер на страната в две правителства. Но последните му действия не кореспондират с действията на държавник, защото държавникът трябва да може да надмогва егото си и да споделя властта.
Той не може да си представи, че ще работи с някого, когото няма да може да контролира”, допълни Радев.

Той благодари на всички, които са гласували. “Не само за мен, а и за г-жа Цачева. Искам да поздравя г-жа Цачева с постигнатия резултат. Тя беше наистина достоен опонент“, заяви Радев.

Той благодари на гласувалите в чужбина. По думите му те са доказали, че са част от настоящето и бъдещето на България.

“Искам да благодаря на хилядите членове на избирателни секции, наблюдатели и застъпници и на полицаите“, заяви Радев.

След това той благодари и на хилядите доброволци в неговата кампания: “Повярвайте ми, без вас този успех нямаше да го има”.

“По отношение на десните хора много ясно казах, че като президент няма да деля хората на сини и червени, на леви и десни, по тяхната етническа и религиозна принадлежност. Всички сме български граждани и трябва да работим за просперитета на България”, заяви новоизбраният президент на страната.

Спечелихме изборите с почтена кампания

“Щастлив съм, че водихме една почтена кампания и доказахме, че в България могат да се печелят избори с етична кампания. За мен днес това е само началото. Съзнавам ясно своята отговорност заедно с г-жа Йотова и разбирам, че това е началото на най-важната мисия в моя живот – да работя за сигурна, благоденстваща и мирна България, в която да има единение, надделяващо омразата и разделението от миналото. Нашата родина трябва да бъде дом за всички“ ,заяви Радев.

По думите му различията са богатството ни, а духовността, солидарността и гордостта са нашата спойка. “Можем да вървим напред, само ако вярваме в себе си. Вярвам във вас. Тази победа е обща за всички нас, които обичаме България и не се страхуваме от бъдещето. Помня думите си, помня, ангажиментите си, и ще ги отстоявам. Продължаваме заедно“, заяви Радев.

Радев обеща да бъде активен президент във външнополитически план и че ще работи в това направление заедно с правителството. “С правителството ще работим като в кабината на Еърбъс, където има място за пилот и помощник-пилот”, описа той.

Новият президент е на 53 години. До края на август той бе командир на Военновъздушните сили.  Най-известната му политическа реплика е за съвместната охрана с НАТО на българското въздушно пространство, което генералът определи като “по-унизително от Ньойския договор”.