Politico: Укрепването на руската армия хвана американските военни неподготвени

Америкенската армия се оказа неподготвена за бързата и успешна модернизация на руските въоръжени сили. Сега техни водещи военни говорят за необходимостта от спешно разработен план за противопоставяне на военната мощ на Русия. И ако по-рано задачите на американските военни бяха глобални, например борба с тероризма в Афганистан и Ирак, то сега тяхната цел е по-конкретна и това е Москва, пише брюкселското списание Politico.

Главният въпрос сега е в „адаптацията към пробуждането на руската военна сила”, заявил генерал Хербърт Реймънд Макмастер, един от главните военни-интелектуалци в американската армия. Според Politico, именно на него принадлежи авторството за бойните действия на САЩ в Близкия Изток. Сега той е един от ония, които разработват стратегия за противопоставяне на Москва.

„Очевидно, докато нашата армия воюваше в Афганистан и Ирак, Русия изучи възможностите и уязвимите места на САЩ и започна изпълнението на амбициозна и в голямата си част успешна мобилизация на своята армия”, заяви Макмастър по време на изказване в Сената на САЩ миналата седмица.

Макмастър добавил, че „Русия притежава различни ракети, ракетни и оръдейни артилерийски системи, които са по-смъртоносни от артилерийските системи на САЩ.

В САЩ военните и служителите в разузнаването се опасяват, че сега Москва има преимущества в ключови сфери. Американските бронирани транспортни средства са крайно уязвими пред руската техника, а танкът Т-90, който дълго време е считан за остарял, и до сега може да оказва решително въздействие върху хода на бойните действия, пише Politico.

Руските танкове са толкова усъвършенствани, че са „практически неуязвими пред противотанковите ракети”, твърди за изданието генералът в оставка Уесли Кларк. Той, както и президентът на Potomac Foundation Филип Карбър добавят, че „смъртоносността на новото руско оръжие поразяват въображението”.

„Дойде време за всеобщо преосмисляне и дори за възможни изменения в структурата на Армията на САЩ за в случай на открита конфронтация с Русия на границите в Източна Европа. Очевидно решаващо значение ще има как ще изглежда Армията на САЩ в близките години, какво оръжие ще придобие и как ще бъдат организирани нейните тренировки”, се казва в публикацията.

Politico обобщава, че след завършване на „Студената война” американското правителство се „отвлякло” от Русия за твърде дълъг период от време, през който Москва успяла дотолкова да усили своите възможности, че осъзнаването на това събитие заварило неподготвени американските военни.