Гаф на Пентагона в Сирия скара САЩ и Русия в ООН

Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН в събота завърши с остра свада между дипломатите на САЩ и Русия, които взаимно се обвиниха в липса на морал, предадоха световните агенции.

Заседанието бе свикано по искане на Русия заради „погрешна“ атака на американски бойни самолети срещу позиции на сирийската армия край град Деир ез-Зор в Източна Сирия, където сили на президента Башар Асад са обкръжени от бойци на „Ислямска държава“.

При нападението загинаха между 60 и 90 сирийски войници, а ислямистите се възползваха, за да преминат в контранастъпление, което обаче бе неуспешно. Вашингтон призна „грешката“ и заяви, че е била „неволна“. Алармирани от руски командири, американските военни веднага прекратили атаката.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Саманта Пауър рязко реагира на изказванията на говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, според която американските удари по сирийската армия дават възможност да се направи изводът, че Вашингтон защитава терористичната групировка „Ислямска държава“. „Официалната представителка на Русия, доколкото разбирам, по някакъв начин е стигнала до мисълта, че ние сме съучастници и дори се опитваме да защитим ИДИЛ, каза Пауър. Наистина ли? Тази групировка обезглавяваше американски граждани. Ние ръководим коалиция от 67 страни, чиято цел е да бъде унищожена тази групировка. Ние се отнасяме сериозно, не играем игри. И тази официална представителка, която предположи нашето съучастие, всъщност трябва да се срамува“, смята американската дипломатка. Саманта Пауър не присъства на изказването на руския представител Виталий Чуркин, който й върна жеста по-късно.

Захарова не остана длъжна и отвърна остро във „Фейсбук“: „Драга Саманта Пауър, за да разберете значението на думата „срам“, ви съветвам да посетите Сирия и да се срещнете с хората – не с нусравците (от терористичната организация „Джебхат ан Нусра“), не с умерената опозиция, за чиято хуманитарна подкрепа толкова много се безпокои Вашингтон, не с живеещите на Запад борци за светло бъдеще на тази страна, които са там, въпреки че от шест години с тяхната страна се извършва кървав експеримент при активното участие на Вашингтон.“

––––

КАКВА Я МИСЛЕХМЕ…

Командването на силите на САЩ в Близкия изток (Сентком) публикува комюнике след инцидента: „Силите на коалицията мислеха, че нанасят удари по бойна позиция на „Ислямска държава“, които следяха известно време преди бомбардировката. Ударът бе спрян незабавно, след като отговорните (служители) в коалицията бяха информирани от отговорните руски (служители), че е възможно целите – личният състав и колите – да са част от сирийската армия“. Ударите, започнали в 17 часа в събота, са прекратени в 17:50 ч.

Сентком уточни, че нападението е извършено в зона, която е вече обстрелвана от коалицията. Руснаците са били предварително информирани за този удар от „професионална учтивост“, за да се избегне рискът от инцидент между самолети на коалицията и руски самолети над Сирия, но това не е задължително.

„Сирия е театър на сложни операции с различни военни сили и милиции, действащи в близък периметър, но коалицията никога умишлено не е имала за цел сирийска военна част“, казва още Централното командване. „Коалицията ще проучи обстоятелствата на удара и ще види дали могат да бъдат извадени поуки“.