Гастроентеролози представиха нови методи за лечение

В арсенала на гастроентеролозите са се появили революционни методи за лечение на болни от най-тежки и по-рано практически нелечими болести. До такъв извод се стигна след проведената в Москва 40-та научна сесия на гастроентеролозите. Водещи специалисти от руски и чуждестранни клиники обсъдиха най-актуални проблеми при лечение на вирусен хепатит, заболявания на червото, стомаха, жлъчката и други органи, свързани със стомашно-чревния тракт. Също така се разглеждаха въпроси относно трансплантацията в гастроентерологията. В какво вече има постигнати успехи и какво все още остава неподвластно на медиците?

Всички боледуват!

Докторите твърдят, че днес всеки човек в даден момент от живота си се сдобива с някое гастроентерологично заболяване и съвсем не е задължително то да е банален гастрит. При това, пациенти на гастроентеролозите стават все по-млади хора. Нещо повече, в Русия до 70 – 90% от населението са инфектирани с бактерията хеликобактер пилори (за сравнение: в САЩ — показателят се е понижил до 20%, в Европа до 40%). Именно този микроб е доказаният рисков фактор не само за язва на стомаха, но и за рак. Не по-малко опасен за здравето е и панкреатитът — заболяване, от което през последните години се разболяват два пъти повече хора, а възрастта се е понижила от 50 до 30 – 35 години. Популярни остават хепатит В и С, свързани със злоупотребата с алкохол. Тези патологии могат да доведат до цироза и злокачествени тумори в черния дроб. Дори от тази далеч непълна картина става ясно защо обсъжданите в рамките на научната сесия проблеми са предизвикали толкова голям интерес сред специалистите и пациентите.

Без операции и хапчета?

Още в навечерието на сесията в Русия специалисти приложиха нов метод за ендоскопско лечение Stretta на гастроезофагеално рефлуксно заболяване (ГЕРБ). ГЕРБ е едно от най-разпространените хронични заболявания на органи от храносмилателната система — връщане съдържанието на стомаха в хранопровода. Епидемиологични изследвания, проведени от ЦНИИГ показаха, че в Москва, при 23,6% от хората са установени признаци на това заболяване, а в регионите на Русия при 13,3%.

Традиционното лечение в този случай изисква продължителен прием на медикаменти, понижаващи произвеждането на киселина в стомаха, а при тежки случаи се стига до хирургично лечение. Новият метод Stretta предлага алтернативен подход. Основният принцип е радиочестотно въздействие на ниския хранопроводен сфинктер с цел повишаване ефективността на неговото функциониране. В света той се прилага повече от 10 години, а сега вече и в Русия. Един от водещите експерти, който владее тази американска методика — проф. Серхат Бор от Егейския университет (Турция), проведе мастер-клас по прилагане на този вид лечение върху двама пациенти. ”Неоспоримо предимство на метода Stretta е голямата вероятност пациентите да не се подлагат на постоянен прием на медицински препарати и дори на хирургична намеса. В света вече има голяма база с доказателства за ефективността на този метод. А сега получихме собствен опит върху нашите пациенти, които ще наблюдаваме и оценяваме резултатите от лечението”, каза Дмитрий Бордин — доктор на медицинските науки, водещ научен сътрудник в Централния научно-изследователски институт по гастроентерология (ЦНИИ).

Ракът на стомаха е предотвратим!

Високата заболеваемост и смъртност от рак на стомаха в Русия привлече голямо внимание към проблемите на профилактиката на това страшно заболяване. Днес вече има метод на диагностика, който позволява да се откриват специфичните изменения на стомашната лигавица и доста точно да се прогнозира ракът (в кръвта се определя нивото на т. н. пепсиногени). Своя опит споделиха специалисти от Москва, Новосибирск, Красноярск и Казан. Наличието на самата бактерия може да бъде открито с помощта на абсолютно безопасен дихателен тест, който не носи на пациента никакви неприятни усещания, за разлика от гастроскопските изследвания например. Такова изследване вече може да бъде направено в ЦНИИ по гастроентерология.

Тихият убиец е победен?

Едни от най-интригуващите теми на научната сесия в Москва, станаха успехите в лечението на видовете вирусен хепатит. Все пак, далеч не всички днес (при това освен сред пациентите, но и сред самите лекари) знаят, че в последно време в лечението на хепатита е постигнат огромен прогрес. За това разказа един от водещите руски специалисти по заболявания на черния дроб проф. Игор Бакулин — гастроентеролог, ръководител на катедра по гастроентерология към Държавния институт за усъвършенстване на медицински кадри към Департамента по здравеопазване (ДЗ) в Москва. Буквално доскоро, ако пациент е получавал диагноза „хепатит В” или „хепатит С”, това е означавало, че той почти е обречен за цял живот да боледува, а шансовете тя да премине в цироза са много големи. Днес обаче, докторите попълват арсенала си със съвременни лекарства, които позволяват контролирането на тези вируси. При това дотолкова, че болестта спира да прогресира и цироза не се развива. Така че, наименованието „тихият убиец”, което досега се използваше за „хепатит С”, вече е остаряло. Немаловажният минус обаче е високата цена на новите медикаменти. / Наука и жизнь