"Газпром" ще съди "Нафтогаз" в Стокхолмския съд

Ръководството на руската енергийна компания „Газпром“ реши да подаде съдебен иск в Международния арбитражен съд в Стокхолм с искане „Нафтогаз“ да изплати дължимите 4,5 милиарда доллара, съобщи ИТАР-ТАСС.

Подаването на иска е свързано с неизпълненяване на договорените задължения от страна на „Нафтогаз“ по договора от 2009 г., за доставки на природен газ. Решението е взето и във връзка с натрупания значителен дълг за доставения по договора природен газ и липсата на плащания по сметка за текущите доставки.

Представител на Газпром съобщи, че количествата синьо гориво за Европейския съюз /ЕС/ не са прекъснати, а Нафтогаз трябва да осигури безпрепятствено снабдяване на европейските потребители. В същото време обаче от Газпром са предупредили Европейската комисия /ЕК/, че са възможни прекъсвания в газовите доставки.

Междувременно ЕК е превела 250 млн. долара на Украйна. Парите са първият транш от финансова помощ, предназначена за подпомагане на реформите в украинската страна. Общата стойност на помощния пакет е 11 млрд. евро, които страната трябва да получи в рамките на 2 години.

По-рано днес „Газпром” обяви, че въвежда авансово плащане на доставките спрямо Украйна.