„Газпром" ще спре газа за Украйна на 3 юни

В 10 часа на 3 юни „Газпром“ ще спре доставките на газ за Украйна, ако тя не плати авансово сметката за синьо гориво.  

Източник: ИТАР-ТАСС

„От утре за Украйна да се въведе предплатена система“, каза руският премиер Дмитрий Медведев по време на среща с ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер.
„През юни Украйна ще получава толкова газ, за колкото си плати. Ако Украйна не плати авансово сметката, „Газпром“ ще спре доставките в 10 часа на 3 юни“, каза в отговор Милер.

Украйна трябва да плати до 2 юни за юнските доставки на руски газ. В противен случай – до 10 часа сутринта на 3 юни руската страна спира газоподаването.

Газпром утре представя предварителната сметка за газа за юни в съответствие с договора, праща уведомление до Нафтогаз Украйна за представената предварително сметка, , заяви днес президентът на Газпром Алексей Милер на среща при премиера Дмитрий Медведев, предаде ИТАР-ТАСС.

Украинската страна трябва до 2 юни (1 юни е неделя) да плати за юнските доставки, уточни шефът на Газпром.

„Ако Украйна не плати за юнските доставки, то Газпром до 10 часа сутринта на 3 юни ще уведоми украинската страна какъв обем газ ще бъде доставен за Украйна в съответствие с предплатата“, допълни Милер.

Според думите му, ако няма предплата, то в такъв случай на Украйна през юни ще й бъдат доставени нула кубични метра газ.

„Трябва да се обърне внимание, че това не е прекъсване на доставките на газ, а доставки на газ в страната при строго съответствие с предплатата от гледна точка на това колко газ Украйна е купила“, подчертава Милер.

Газпром припомни, че към момента задълженията на Украйна за доставен вече газ превишават 3,5 милиарда долара.

Правителството на Русия има информация, че украинските партньори разполагат с пари за изплащането на руския газ, каза Медведев на работната среща с Милер и с министъра на енергетиката Александър Новак.

Киев вече получи парите от първия транш от кредитната линия на Международния валутен фонд, уточни руският премиер, цитира ИТАР-ТАСС.

Газпром ще спре доставките на газ за Украйна от 3 юни, ако Киев не уреди дотогава авансовата си сметка за този месец, както гласи новото правило за предварително заплащане на доставки, предаде Франс прес, цитирайки изявлението на Милер.