„Газпром” започна работа по тръбопровода към Турция

„Газпром” започна работа по тръбопровода към Турция

Публикувано от:

Стартира работата по регистрация на ново дъщерно предприятие на „Газпром”, което ще строи тръбопровода за Турция, съобщи официалният представител на холдинга Сергей Куприянов предаде РИА „Новости”.

Компанията ще бъде регистрирана в Санкт-Петербург и ще се нарича „Газпром Русская” – по аналогия с компресорната станция „Русская”, която ще бъде входяща точка на газопровода. Същата станция щеше да бъде входяща точка за „Южен поток”, отбеляза шефът на „Газпром” Алексей Милер.

На 1 декември руският президент Владимир Путин, по време на посещението си в Турция, заяви, че реализацията на „Южен поток” е невъзможно да бъде продължена при сегашните условия.

Същевременно бе съобщено за плановете по строителството на нов газопровод по дъното на Черно море, вече към Турция. Между „Газпром” и турската компания Botas бе подписан меморандум. Новият проект по мощност трябва да е равен на закрития „Южен поток” – 63 млрд. куб. м газ годишно.

Планира се газът, пренасян по новия газопровод, да задоволи напълно нуждите на Турция. Това ще стане с около четвърт от транспортираната енергия. Оставащите около 50 млрд. куб. м газ ще бъдат доставяни за продажба на специална борса на границата между Турция и Гърция, откъдето потребители от Европа ще могат да купуват газ.